Cronica satirică a întâmplărilor şi personajelor politice/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 21.03.2011

Octavian Andronic

Andografia 2010
Fundaţia AlegRo
După volumul în care a reunit o parte dintre desenele expoziţiei din septembrie 1999, acesta este primul "exerciţiu bibliografic de carictură" pe care Octavian Andronic îl face, după cum însuşi mărturiseşte într-un cuvânt-înainte.
Se întâmplă în al 13-lea an de existenţă a videocaricaturii, varianta animată printr-un procedeu computerizat, care face din ea un mic show de televiziune. "Andografia" a început la ProTV, în 1998, şi a trecut mai apoi prim mai multe televiziuni.
În 13 ani, Andronic a realizat şi difuzat aproape 4.000 de desene "animate". O parte, aproximativ 300, se regăsesc în volumul de faţă - cele din anul 2010. Sunt însoţite de două feluri de texte - "Foileton 2010", scrieri rareori mai mari de o filă, pe o temă a zilei, şi "Gura lumii", ziceri culese din spusele zilelor anului.
Atât în desenele animate, cât şi în textele însoţitoare, Ando se arată exact cum îl ştim - satiric fără a distruge, glumeţ dar cu tâlc, reuşind să pună, cum tot el a insistat, "punctul pe Y", adică, în cele de in urmă, să fie un moralist foarte interesat de viaţa cetăţii.