O decizie CNVM bagă brokerii în ceaţă cu doar câteva luni înaintea celei mai mari oferte din istoria Bursei

Autor: Roxana Pricop 21.03.2011

O decizie emisă recent de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stârnit confuzie în rândul brokerilor pentru că nu ar mai permite investitorilor să subscrie la oferte publice de vânzare prin bănci decât dacă acestea îşi autorizează angajaţii de la ghişee ca brokeri.

În câteva săptămâni, va fi anunţat intermediarul ofertei de peste 500 milioane de euro derulată de Petrom.

Graţie reţelei extinse de unităţi în teritoriu, băncile au fost principalul motor de promovare şi de vânzare a ofertelor publice de vânzare de acţiuni de pe piaţa locală de capital.

Decizia 256 din 17 martie, luată de CNVM ca urmare a unei cereri formulate de BRD-SG , ar putea constrânge băncile să îşi autorizeze ca brokeri angajaţii care sunt implicaţi în preluarea formularelor de subscriere la ofertă. Decizia spune că "preluarea formularelor de subscriere în cadrul unei oferte publice de vânzare reprezintă serviciu de investiţii şi se poate realiza doar prin intermediul unor agenţi de servicii de investiţii financiare/agenţi delegaţi înscrişi în Registrul CNVM".

Confuzia a apărut din faptul că CNVM nu a specificat exact ce înseamnă preluarea formularelor de subscriere şi pentru că nu a anulat un articol din Regulamentul 1/2006 prin care dă posibilitatea intermediarului ofertei să aleagă pentru distribuţia ofertei publice de vânzare un grup de distribuţie, format din reţea de filiale, sucursale şi agenţii aparţinând unor entităţi autorizate şi reglementate de CNVM, BNR sau CSA, pentru care nu este specificată obligativitatea autorizării ca brokeri a persoanelor implicate.

Altfel spus, decizia CNVM din 17 martie 2011, prin care băncile sunt obligate să îşi autorizeze ca brokeri persoanele implicate în preluarea formularelor de subscriere la ofertă, contrazice Regulamentul 1 din 2006 prin care băncile pot prelua formulare de subscriere fără nici o restricţie.

"Decizia luată de Comisie nu vine cu nici o noutate, este doar o decizie de interpretare la o solicitare primită de Comisie. Şi până acum subscrierile la Oferte Publice s-au făcut doar prin agenţi de servicii de investiţii financiare, şi dacă nu s-a făcut aşa atunci vom verifica. Legea pieţei de capital 297/2004 spune că nu pot prelua formulare de subscriere decât agenţii de servicii financiare. Este o falsă problemă creată de intermediari care sunt acum prinşi în goana după intermedierea ofertei Petrom", a spus Bogdan Chetreanu, comisar în cadrul CNVM.

Şase consorţii de brokeri se luptă pentru a intermedia oferta publică de vânzare de acţiuni derulată de Petrom, cea mai mare din istoria Bursei. Aceştia sunt BCR cu JP Morgan şi Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital şi EFG Securities.

"Nu sunt foarte lămurit asupra Deciziei luate de CNVM şi cred că CNVM ar trebui să intervină şi să clarifice situaţia. În cadrul IPO-urilor pe care le-am intermediat, am colaborat foarte bine cu băncile şi sper ca vânzarea ofertelor prin bănci să nu fie afectată de restricţii", a spus Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital Invest, cel mai activ broker pe piaţa locală de IPO-uri din ultimul an.

Băncile au un număr de angajaţi autorizaţi ca brokeri însă cel mai adesea aceştia sunt localizaţi la sediul central din Bucureşti, şi mai puţin la unităţile din teritoriu. Pentru ca o persoană să devină broker, altfel spus săfie autorizat de CNVM ca agent de servicii de investiţii financiare, trebuie să urmeze un curs, să treacă un examen şi ulerior să obţină avizul de a CNVM. Pentru autorizarea unui broker, se plăteşte un tarif de 1.000 lei la CNVM.

Un alt aspect neclarificat de CNVM este dacă societăţile străine de brokeraj, precum JP Morgan, Morgan Stanley, UBS, Goldman Sachs sau Nomura care se luptă pentru intermedierea Petrom, pot prelua sau nu formulare de subscriere la oferta publică de vânzare.

Potrivit recentei decizii, brokerii străini ar trebui să fie înregistraţi la CNVM. O altă variantă este paşaportului european-document care permite firmelor de brokeraj din UE să activeze în statele comunitare fără a mai fi înregistrate la autorităţile de reglementare din fiecare stat membru.