„Millenium” la radio, Céline la teatru/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 21.03.2011

Între 7 şi 25 martie, postul France Culture a propus ascultătorilor săi o versiune radiofonică a celui mai de succes thriller scandinav al tuturor timpurilor, "Millenium", semnat de Stieg Larsson. E vorba, deocamdată, despre o serie de cincisprezece lecturi (episoade) care acoperă acţiunea primului tom al trilogiei, "Bărbaţi care urăsc femeile".

Cartea suedezului a fost şi va mai fi stoarsă în toate chipurile imaginabile. În ţara de baştină a autorului s-au făcut deja trei lungmetraje (cam plicticoase şi fără ritm), precum şi o serie televizată, iar fanii cuplului Mikael Blomkvist - Lisbeth Salander aşteaptă cu sufletul la gură isprava lui David Fincher ("The Curious Case of Benjamin Button" - 2008 şi "The Social Network" - 2010, între altele), care şi-a propus să realizeze, până la sfârşitul lui 2011, o nouă adaptare cinematografică. Cartea în sine, ca obiect de hârtie, şi-a atins probabil maximul de potenţial (50 de milioane de exemplare vândute până în prezent) şi a început, potrivit unei deja vechi tradiţii a pieţei, să genereze derivate de succes, prin transfer de prestigiu.

Schimbarea de mediu (audio-lectura) poate însă să nu rămână în siajul cărţii şi să funcţioneze ca o pomadă antiageing: o carte expirată, tocită de prea multă folosinţă, are şansa să fie regenerată şi să aspire la interesul publicului prin lectură publică. Este ceea ce face de ani buni actorul Fabrice Luchini (foto), astăzi cu mai mult succes ca niciodată. Până pe 10 aprilie, de pildă, actorul francez citeşte din La Fontaine, din Baudelaire sau din Céline la Théâtre de l'Atelier din Paris. Toate reprezentaţiile sunt şi un succes în sine (se joacă mereu cu casa închisă), dar, în plus, spectatorii sunt incitaţi să se năpustească, după spectacol, în standurile librăriilor ca să regăsească textul scris. "Vânzările, la nivelul tuturor ediţiilor, propuse de librarul Gibert Joseph, pentru <<Călătorie la capătul nopţii>> sau <<Moarte pe credit>> s-au dublat, practic, faţă de anul 2010. Desigur, a contat şi actualitatea autorului (n.n.: o actualitate tristă şi care merită o prelungă discuţie, câtă vreme Céline a fost scos, de către onor. Frédéric Mitterrand de pe lista de personalităţi ce trebuiau omagiate la nivel naţional în acest an, în Franţa), dar cea mai importantă a fost mediatizarea spectacolului lui Luchini", afirmă Renaud Vaillant, responsabil de marketing al faimosului librar din Cartierul latin. Tendinţa de creştere a vânzărilor din La Fontaine, în urma aceloraşi lecturi, este de circa 10% faţă de aceeaşi poerioadă a anului precedent.

În 2010, lecturile lui Luchini din opera lui Phillipe Muray au avut un efect imediat: în fiecare seară, timp de un de zile, spectatorii au cumpărat, chiar la ieşirea din sala de la Théâtre de l'Atelier, cel puţin patruzeci de exemplare din volumul "Exorcismes spirituels" al pamfletarului. "Atunci când a apărut această lucrare, în septembrie 2005, vindeam circa 300 de exemplare pe lună. În 2009, doar treizeci pe lună. Apoi, odată cu spectacolul lui Luchini, în 2010, s-a ajuns la 550 de exemplare pe lună", declară directorul Editurii Les Belles-Lettres. Şi mai interesant ne pare faptul că efectul s-a reverberat asupra tuturor cărţilor lui Muray, astfel încât, de pildă, "Eseurile" sale, apărute în septembrie 2010, au fost vândute în circa 3.200 de exemplare pe lună.

Tot aşa, lectura, din 2010, a lui Sami Frey din "Prima iubire", a lui Beckett, a produs o dublare a vânzărilor cărţii (de la 2 la 4.000 de exemplare), după cum mărturiseşte Henri Causse, directorul comercial de la Editions de Minuit.

Cifrele de vânzări despre care vorbim pot, desigur, părea ridicole în comparaţie cu cele înregistrate de "Millenium". Nu trebuie uitat însă că avem de-a face cu autori dificili şi genuri grele, care beneficiau, înainte de exerciţiile recitative ale unor Luchini, Frey sau Jean-Louis Trintignant, de tiraje de-a dreptul confidenţiale. Scoaterea lor la lumină prin lectură teatrală sau radiofonică nu poate fi decât salutată. Sau urmată şi de alţi francofoni. De români, de pildă, pentru care un tiraj (total, nu lunar) de 3.000 de exemplare este şi va fi un succes răsunător de librărie.