Egiptul face primii paşi în democraţie: schimbarea constituţiei a primit votul de încredere al populaţiei

Autor: Catalina Apostoiu 21.03.2011

Egiptenii sprijină ferm schimbările constituţionale care vor permite organizarea rapidă de alegeri în ţară, indică rezultatele referendumului or­ga­nizat sâmbătă, conform BBC News. Potrivit acestora, 77% dintre ale­gători susţin modificarea constitu­ţiei.

Mohammed Ahmed Attiyah, pre­şe­dinte al comitetului ce a supra­vegheat votul, a anunţat că 18,5 mi­lioa­ne de oameni care au votat s-au pro­nunţat în favoarea amenda­men­te­lor. Participarea la vot a fost de 41,2% din 45 milioane de alegători eligibili.

Amendamentele includ reducerea mandatelor prezidenţiale de la şase la patru ani şi limitarea numărului de mandate la două, obligativitatea ca pre­şe­dintele să aleagă un adjunct în decurs de 30 de zile de la alegeri, introducerea de noi criterii pentru candidaţii la prezidenţiale, inclusiv condiţia ca aceştia să aibă peste 40 de ani şi să nu fie căsătoriţi cu un non-egiptean.

Principalele două grupuri politice ale ţării, Partidul Naţional Democrat şi Frăţia Musulmană, au sprijinit propunerile.

Un purtător de cuvânt al Frăţiei a caracterizat rezultatul drept "o victorie pentru poporul egiptean", care va permite ţării să "intre într-o nouă fază".

Activiştii pro-democraţie au declarat că modificările nu sunt suficient de radicale şi că vor o rescriere completă a constituţiei înainte de organizarea de alegeri. Pentru mulţi egipteni sâmbătă a fost prima dată când au votat, în timpul lui Mubarak participarea fiind extrem de redusă.

Cel mai grav incident din timpul referendumului l-a avut drept personaj principal pe laureatului Premiului Nobel Mohamed ElBaradei.

Câteva sute de locuitori ai unui cartier defavorizat din Cairo, majoritatea islamişti, au aruncat cu pietre în ElBaradei în faţa unei secţii de votare unde intenţiona să îşi exprime votul la referendumul constituţional. ElBaradei a fost lovit de cel puţin o piatră în spate şi de jeturi de apă şi a părăsit rapid zona cu maşina.

ElBaradei s-a prezentat în cursul după-amiezii în faţa unui birou de vot dintr-o şcoală din Moqattam, în estul Cairo, unde intenţiona să voteze.

Înconjurat de numeroşi jurnalişti şi de câţiva susţinători, fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a încercat să avanseze spre secţia de votare, dar locuitorii au început să strige "Nu te vrem!".

Mai mulţi dintre ei au aruncat cu încălţăminte şi apă în el. Când s-a întors din drum, între 200 şi 300 de persoane au început să fugă după el, aruncând cu pietre.