Acţionar Electroargeş: Nu mai am certitudinea că acţiunile mele vor mai avea valoare

Autor: Adrian Cojocar 21.03.2011

Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe Bursă, a reuşit prin măsurile pe care le-a luat în doar câteva luni de când controlează producătorul de aparate electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş (ELGS) să demoralizeze majoritatea acţionarilor, vânzările realizate de aceştia din urmă pe Bursă prăbuşind valoarea companiei cu 27% într-o săptămână.

Ultima iniţiativă care a stârnit reacţii adverse printre acţionarii de la Electroargeş a fost tăierea de pe listă a dividendelor deşi compania înregistrase un profit record anul trecut, profiturile firmei fiind în prezent alocate pentru finanţarea achiziţiilor de participaţii la alte companii aşa cum Chelu a procedat la majoritatea firmelor pe care le-a preluat.
"Nu mai am vreo certitudine că acţiunile mele vor mai avea vreodată valoare. Firmele din grupul care controlează compania nu acordă dividende şi n-am văzut niciuna care să explodeze ca business. Am vândut ca să nu pierd tot. Au venit la sfârşitul anului şi n-au niciun merit la profitul anului trecut şi trebuia să fie puţin mai moderaţi în a acapara com­pania", a comentat un acţionar al Electroargeş.
Investitorii nu mai au certitudinea nici că omul de afaceri din Galaţi va derula ofertă publică de preluare a companiei, aşa cum cere arbitrul pieţei, CNVM, în condiţiile în care preţul de pe Bursă din prezent este de două ori mai redus faţă de preţul maxim plătit la finele anului trecut de firmele din grupul lui Chelu pentru acţiuni Electroargeş.
Conform reglementărilor în vigoare, în cazul unei oferte pubice de preluare obligatorii, preţul oferit minoritarilor trebuie să fie cel puţin egal cu preţul maxim plătit de de­ţi­nătorul pachetului de control în ultimul an pentru acţiunile respective.
Chelu a plătit circa 14,7 mil. lei pe un pachet reprezentând aproximativ 39% din companie la un preţ mediu de 1,29 lei/unitate. Cel mai mare preţ plătit pentru acţiunile Electro­ar­geş este de 1,44 lei/titlu, respectiv un nivel de peste două ori mai ridicat decât valoarea acţiunilor de ieri de pe Bursă, de 0,7 lei/unitate.
Exporturile vor susţine afacerile şi anul acesta
Ion Gavrilă, directorul general al Electroargeş şi unul dintre principalii acţionari ai societăţii, spune că firma ţinteşte noi pieţe la export şi vrea să aducă pe piaţă aparate electrocasnice fără motor care utilizează energia solară.
"Anul trecut a fost angajamentul meu să depăşesc cifra de 2 milioane de euro la nivelul profitului, iar pentru anul acesta îmi propun un profit brut de 3 milioane de euro şi sunt toate premisele să realizăm acest lucru. Anul acesta cred că vom ajunge sau chiar vom depăşi un nivel de afaceri de 30 milioane de euro bazându-ne tot pe exporturi pentru că avem posibilitatea de a accesa şi alte pieţe. Perspective sunt, faţă de anul trecut exportăm şi în Polonia, exportăm în Republica Moldova şi probabil că şi în Ucraina vom intra în viitorul apropiat", spune Gavrilă.
Electroargeş merge însă ca şi anul trecut pe un buget rezervat care prevede afaceri în creştere uşoară şi înjumătăţirea profitului.
În 2010 Electroargeş şi-a majorat cifra de afaceri cu 38%, până la 104,6 mil. lei (24,8 mil. euro), iar profitul brut al companiei a crescut de 2,8 ori, la 9 mil. lei (2,1 mil. euro), în principal pe fondul creşterii vânzărilor de aspiratoare către firma nemţească Karcher.