Biletele de tren şi de metrou se vor scumpi fără să se ţină cont de inflaţie

Autor: Neagu Lidia-Ileana 21.03.2011

Tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători, companie care are bugetată o creştere cu 10% a preţurilor.


Posibilitatea ca ministrul Transporturilor să modifice tarifele la cele două companii este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax Business.

"La CFR Călători subvenţiile anuale alocate de la bugetul de stat în ultimii trei ani au reprezentat circa 64% din necesarul fundamentat, ca urmare a creşterii cheltuielilor la componentele de bază, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi", se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

La finele anului 2009, CFR Călători a înregistrat pierderi cumulate din anii precedenţi în suma de 745 milioane lei şi datorii restante către furnizori şi CFR SA care au crescut an de an, ajungând în anul 2010 la circa 550 milioane lei.
Tariful mediu pentru o călătorie cu trenul a fost anul trecut de 12,95 lei (reprezentând raportul dintre încasări şi numărul total de călători transportaţi), în timp ce costul mediu real pentru o călătorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentând raportul dintre cheltuielile de exploatare şi numărul de călători transportaţi).

La Metrorex, subvenţia de la bugetul de stat pentru transportul călătorilor a reprezentat în ultimii patru ani 75-80% din necesarul solicitat de companie.


Numărul călătorilor cu metroul a crescut cu aproximativ 60 % în ultimii cinci ani, ajungând în prezent la circa 600.000 pasageri transportaţi zilnic.