Şeful gigantului Honeywell a venit să ceară ajutor de stat

Autor: Voican Razvan 21.03.2011

David Cote, preşedinte şi CEO al grupului industrial american Honeywell, a venit ieri personal în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti acordarea unui ajutor de stat pentru un proiect de investiţie de circa 100 mil. euro, care ar putea ajunge însă chiar la 200 mil. euro, afirmă surse de pe piaţă.

Cote, care conduce unul dintre cele mai puternice concerne din lume, a fost primit după-amiază de premierul Emil Boc, într-o întâlnire aranjată pe canale diplomatice.

Chiar dacă păstrează un profil discret, grupul Honeywell se află în top 10 exportatori români şi deţine deja în România o fabrică în Bucureşti şi alta la Lugoj. În 2009 avea circa 1.300 de angajaţi şi afaceri cu­mulate de peste 70 mil. euro.

Potrivit surselor citate, chiar dacă au o forţă financiară foarte mare, americanii vor să obţină ajutor de stat în România încurajaţi fiind de precedentele create cu Ford la Craiova sau Lufkin la Ploieşti. Ei au mai tatonat interesul autorităţilor pentru proiectul lor de investiţii în ultimii doi ani, considerând că acesta ar merita efortul procedurii de obţinere a aprobării Bruxelles-ului pentru ajutorul de stat pe care şi-l doresc. Statul român are scheme de ajutoare pe niveluri valorice aprobate deja de Comisia Europeană, inclusiv una pentru investiţii de peste 100 mil. euro.

Honeywell este un gigant inclus în topul Fortune 100 al celor mai puternice companii din lume, cu activităţi într-o gamă largă de industrii, de la cea aerospaţială până la energie, transport şi materiale speciale. David Cote, care conduce Honeywell din 2002, este un apropiat al partidului Republican din SUA.