Contaminarea alimentelor a devenit cea mai mare ameninţare venită din Japonia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 22.03.2011

Dacă situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima se stabilizează treptat, cele mai mari temeri ale japonezilor şi ale comunităţii internaţionale sunt legate de contaminarea alimentelor cu substanţe radioactive.

La câteva zile după ce autorităţile japoneze au raportat niveluri anormale ale radiaţiilor în lapte, unele legume şi apă potabilă, Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare Fukushima, a anunţat un nivel ridicat de radioactivitate în apa marină din apropierea facilităţii, generând temeri că şi produsele marine au fost contaminate, scrie The Guardian.

Sursa contaminării nu a fost încă stabilită, însă oficialii cred că aceasta provine din tonele de apă marină cu care au fost stropite reactoarele supraîncălzite ale centralei în ultimele zile.

Autorităţile au declarat că nu au fost distribuite produse marine din regiune după cutremur.

Guvernul a anunţat că nu intenţionează să extindă zona de evacuare de 20 de kilometri din jurul centralei nucleare, în pofida nivelurilor ridicate de radiaţii din afara zonei.

Pe fondul intensificării temerilor privitoare la securitatea alimentelor, autorităţile japoneze ar putea impune restricţii mai ample privitoare la transportul anumitor alimente din regiunea afectată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că efectele pe termen lung asupra sănătăţii produse de alimentele contaminate reprezintă un motiv mai serios de îngrijorare decât circulaţia particulelor radioactive.

OMS a anunţat că nivelul contaminării depăşeşte estimările iniţiale, adăugând însă că niciun fel de produs contaminat nu a ajuns pe pieţele externe.

Japonia exportă produse marine, fructe şi legume, precum şi produse lactate, Hong Kong, China şi Statele Unite fiind cele mai mari pieţe.

După ce au fost pentru scurt timp întrerupte de emisiile de fum şi vapori de la două reactoare, eforturile de răcire a reactoarelor staţiei de la Fukushima continuă, iar temerile privitoare la o catastrofă nucleară s-au temperat. În acest context, pieţele japoneze de acţiuni au recuperat o parte din pierderile recente, indicele de referinţă japonez NIKKEI 225 urcând cu 4,4%, potrivit BBC News. Pieţele au fost impulsionate şi de anunţul privitor la posibilitatea ca producătorii auto japonezi să-şi reia producţia în această săptămână.

Pe de altă parte, o nouă estimare a daunelor economice cauzate de dezastrul din Japonia indică 300 miliarde $. Estimarea făcută de Risk Management Solutions indică pierderi economice de 200-300 mld $, potrivit The Wall Street Journal.

Analiştii se aşteaptă ca 10-20% din costul economic al cutremurului să fie suportat de asigurători şi reasigurători, majoritatea acestora dispunând de suficient capital pentru a face faţă pierderilor. Totuşi evenimentul va fi unul dintre cele mai costisitoare dezastre din istorie pentru industria asigurărilor.