FP îşi condimentează portofoliul cu bănci austriece

Autor: Roxana Pricop 22.03.2011

Fondul Proprietatea, una dintre cele mai valoroase companii din economie cu active de 3,82 mld. euro, a făcut primele sale investiţii din cei cinci ani de funcţionare cumpărând acţiuni în valoare de 265 milioane de lei (63 mil. euro) de pe bursa austriacă.

Printre achiziţii se numără şi acţiuni bancare, cel mai probabil aparţinând Erste Bank (EBS), acţionarul majoritar al BCR - cea mai mare bancă locală. Luna trecută, FP a realizat investiţii totale în valoare de circa 305 mil. lei, achiziţiile realizate pe Bursa de la Bucureşti, în valoare de aproape 40 mil. lei, vizând probabil acţiunile BRD.

La finele lunii februarie, FP avea circa 430 mil. lei (2,7% din activ) investiţi în acţiuni bancare, activul fondului fiind dominat însă în proporţie de 85% de companii din sectorul energetic.

La înfiinţare, în anul 2005, Fondul Proprietatea a primit de la statul român un pachet de peste 80 de participaţii la cele mai mari companii din economie-Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice, şi de atunci portofoliul Fondului a rămas în mare parte neschimbat.

Foştii manageri ai Fondului au preferat să conserve pe cât posibil portofoliul, vânzând din participaţii doar atunci când au fost activate clauze postprivatizare, cum a fost cazul fostei Electrica Oltenia, aflată acum în proprietatea grupului ceh CEZ.

La preluarea mandatului de administrator, compania britanică Franklin Templeton s-a angajat să crească valoarea Fondului prin diversificarea şi listarea companiilor dintr-un portofoliu dominat de energie şi compus integral din active româneşti.

O raportare lunară emisă de administrator arată că în luna februarie Fondul a făcut primele investiţii. La finele lunii februarie, Fondul avea investiţii de 265 milioane de lei (63 mil. euro) în Austria, expunerea reprezentând 1,65% din activele nete de 16,11 miliarde de lei (3,82 mld. euro). Fondul poate investi până la 12% din active în acţiuni străine.

"Cele mai mari companii listate de la Bucureşti precum Petrom sau Transelectrica sunt deja în portofoliul Fondului şi este de înţeles de ce a ales administratorul să investească pe Bursa de la Viena, care oferă lichiditate şi acces la marile corporaţii. Pentru ca Franklin Templeton să poată face un management activ al Fondului are nevoie de o bursă lichidă, aşa cum este cea de la Viena", a spus Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză al Broker Cluj.

Administratorul nu detaliază în raportarea lunară ce acţiuni a cumpărat de pe bursa austriacă, însă analiştii cred că fondul s-a orientat către companiile incluse în indicele ATX-principalul indice al Bursei de la Viena.

O altă premieră în portofoliu este prezenţa băncilor, care au atras 2,7% din activele Fondului, mai exact 434 milioane de lei (103 mil. euro).

Strategia de investiţii a Fondului este în sens invers faţă de cea a celor cinci SIF-uri, care şi-au redus vizibil expunerea pe bănci nemulţumite de rezultatele în scădere şi de politica de dividende. SIF-urile au luat acum în vizor companiile din sectorul energetic, aproape absente din portofoliile acestora.

La începutul acestui an, Greg Konieczny, administratorul Fondului, a vorbit despre intenţia Fondului de a investi pe pieţele externe în companii străine care au însă operaţiuni pe piaţa românească. Mare parte din companiile incluse în indicele bursier ATX au operaţiuni şi în România, printre acestea fiind şi Raiffeisen Bank, Erste Bank, producătorul de cărămizi Wienerberger, grupul financiar Immofinanz, OMV, Strabag, Vienna Insurance Group, Voestalpine.