CEC Bank taie un punct din dobânda la creditele corporate

Autor: Liviu Chiru 22.03.2011

CEC Bank, singura bancă din top zece controlată de stat, a redus cu un punct procentual dobânda de bază (prime rate) la creditele în lei pentru firme, până la 7,9% pe an.

Costul creditelor se calculează în funcţie de dobânda de bază plus o marjă, stabilită în funcţie de profilul clientului.

"Reducerea dobânzii de bază se aplică atât pentru clienţii care au credite în derulare, cât şi pentru creditele ce vor fi solicitate începând cu data de 21 martie", spun reprezentanţii CEC Bank. Banca nu precizează nivelul marjei care se adaugă peste dobânda de bază, aceasta fiind negociată cu fiecare companie în parte, însă reprezentanţii CEC notează că nu ar trebui să depăşească 4 puncte procentuale.

De asemenea, banca a redus dobânda de bază la creditele acordate din surse proprii pentru cofinanţarea proiectelor de accesare a fondurilor europene, de la 8,4% la 7,4% pe an.

Dobânda de bază (prime rate) este o alternativă la indexarea costului creditului în funcţie de indicatori ai pieţelor monetare (Robor la lei, respectiv Euribor pentru euro). Spre deosebire de indicatorii pieţelor monetare, care sunt influenţaţi preponderent de deciziile băncilor centrale şi contextul de piaţă, indicatorul prime rate reflectă şi condiţiile de finanţare individuale ale băncii (spre exemplu, nivelul dobânzilor plătite la depozite).

"Dobânda de bază sau prime rate a fost introdusă de CEC Bank în anul 2008, având ca scop protejarea clien­ţilor de eventuale creşteri bruşte, necontrolabile ale dobânzilor de referinţă de pe pieţele interbancare", explică reprezentanţii CEC. Pe de altă parte, modificările indicatorului prime rate (şi deci a costului suportat de client la credit) ţin exclusiv de voinţa băncii. CEC precizează că indicatorul prime rate a coborât de la 12,5% pe an în 2008 la 7,9% pe an în prezent.

CEC a încheiat anul trecut cu credite în sold pentru IMM şi companii în valoare de 4,59 mld. lei (ceva mai mult de un miliard de euro), în creştere cu 14%. Rulajul (care reflectă doar sumele trase de clienţi din liniile de credit puse la dispoziţie) a fost însă considerabil mai mare, de 9,4 mld. lei.