CSA: Cazurile în care primele încasate de brokeri nu mai ajung la asigurători s-au înmulţit

Autor: Ciprian Botea 22.03.2011

Brokerii se plâng că societăţile de asigurare le impun clauze abuzive în contractele de intermediere şi de multe ori refuză să le achite comisioanele datorate, dar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţine că situaţiile în care intermediarii "uită" să mai vireze asigurătorilor banii încasaţi de la clienţi sunt tot mai frecvente.

"A devenit o regulă în ultima perioadă ca brokeri să nu depună primele de asigurare încasate. Am descoperit aceste lucruri în controalele pe care le-am efectuat şi sunt cazuri în care brokerii nici măcar nu mai au banii respectivi. De multe ori nu se cunoaşte valoarea exactă a primelor care trebuie virate, iar aici au şi asigurătorii o parte din vină", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA, în cadrul conferinţei naţionale a brokerilor de asigurare.
Declaraţiile preşedintelui CSA au venit în condiţiile în care brokerii au susţinut că asigurătorii abuzează de poziţia pe care o deţin şi încearcă să le impună clauze abuzive în contracte. "Sunt asigurători care au sabotat contractele de intermediere şi au trecut la acţiuni de subminare a portofoliilor brokerilor în ciuda existenţei unui protocol semnat între asociaţia profesională a brokerilor (UNSICAR) şi cea a societăţilor de asigurare (UNSAR). Sunt cazuri în care asigurătorii refuză plata comisioanelor de intermediere sau impută brokerilor daunele dacă primele de asigurare nu au fost virate la timp", susţine Zorin Puşcaşu, membru al UNSICAR.
Brokerii de asigurări au intermediat anul trecut prime brute în valoare de 3,2 miliarde lei (circa 760 mil. euro), în scădere cu 0,5% comparativ cu 2009, potrivit datelor CSA.
Primele intermediate de brokeri au reprezentat circa 38% din afacerile asigurătorilor, cu două puncte procentuale mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care per total piaţa de asigurări s-a contractat cu 5,7% în 2010 şi a ajuns la prime brute de 8,36 miliarde lei (2 mld. euro).
"CSA a monitorizat foarte atent activitatea brokerilor, iar această acţiune care s-a soldat inclusiv cu suspendări de activitate sau retrageri de autorizaţii ca urmare a neregulilor constatate", a precizat Toncescu. Comisia a sancţionat aproximativ 20 de brokeri numai în ultimele cinci luni.
Pe piaţă activează însă 530 de brokeri, majoritatea de dimensiuni foarte mici, iar primii o sută dintre aceştia au o cotă de piaţă cumulată de 83%. Brokerii au câştigat anul trecut 511 mil. lei (121 mil. euro) din negocierea contractelor de asigurare şi reasigurare, în creştere cu 7% faţă de 2009, în timp veniturile din regularizări de daune au stagnat la 11,6 mil. lei.
Activitatea brokerilor este concentrată pe segmentul asigurărilor generale, în special poliţe auto şi de locuinţe, asigurările de viaţă ocupând doar o mică parte din volumul total de afaceri. Poliţele de asigurare de viaţă ar putea fi însă o plasă de siguranţă pentru brokeri având în vedere dependenţa acestora faţă de asigurările auto.
"Mă aştept ca intermedierile prin brokeri să crească exponenţial în următorii ani. Românii au încă bani pentru asigurări de viaţă, deoarece în trecut gradul de penetrare al acestor poliţe a crescut mai lent decât economia în ansamblu", comentează Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico, a treia companie din piaţa asigurărilor de viaţă.
Şi Angela Toncescu spune că brokerii ar trebui să-şi reducă dependenţa de poliţele de răspundere civilă auto şi să prindă mai mult teren pe zona asigurărilor facultative. Intermediarii din asigurări au fost afectaţi în ultima perioadă de o serie de reglementări noi, care interzic vânzarea de poliţe prin sisteme de tip piramidal sau prin procedeul denumit "bulgăre de zăpadă" - în care un broker asigură unui client încheierea unei poliţe la un preţ avantajos cu condiţia aducerii de către acesta a unui alt client care să cumpere o asigurare similară.