Grupul Chevron este interesat de afaceri în domeniul gazelor de şist în România şi Polonia

Autor: Anca Dumitrescu 22.03.2011

Chevron este interesat de afaceri în România şi Polonia în domeniul gazelor de şist, o sursă neconvenţională de gaze cu potenţial ridicat de dezvoltare, potrivit vicepreşedintelui grupului american John Gass, relatează Wall Street Journal. Chevron, a doua mare companie petrolieră americană în funcţie de capitalizarea de piaţă, după Exxon Mobil, anticipează o creştere dinamică a cererii de gaze, a spus el.

Grupul deţine în România un perimetru de explorare/exploatare la Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum, cu 25 milioane dolari, fără taxe. Săptămâna trecută, Chevron a anunţat că intenţionează să intensifice activităţile de exploatare prin metode neconvenţionale a rezervelor de petrol şi gaze din Statele Unite şi alte regiuni şi să majoreze producţia cu 1% în acest an.

În SUA, Chevron anticipează că va fora în acest an 70 de puţuri în Marcellus Shale, o formaţiune uriaşă de rocă care a devenit o sursă prolifică de gaze naturale pentru Pennsylvania, New York şi alte state. Gazele obţinute din şisturi, mai dificil de exploatat decât cele din zăcămintele clasice, sunt o sursă neconvenţională de gaze şi o soluţie pentru reducerea dependenţei de livrările din Rusia şi ţările din Golful Persic. Analiştii apreciază că gazele neconvenţionale reprezintă oportunităţi atractive de investiţii în sectorul energetic, având un potenţial ridicat de dezvoltare.