Colas trebuie să rezolve în 24 de zile problemele la Cernavodă-Medgidia

Autor: Neagu Lidia-Ileana 22.03.2011

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a notificat marţi com­pania Colas să remedieze până la 15 apri­lie deficienţele constatate la cons­truc­ţia tronsonului de autostradă Cer­na­vodă-Medgidia, în caz contrar ur­mând să rezilieze contractul cu constructorul francez.

"Măsura a fost luată având în vedere întârzierea firmei în îndepli­nirea obligaţiilor sale contractuale privind activitatea de proiectare şi execuţie a obiectivului menţionat, slaba mobili­zare a echipamentelor în şantier, pre­cum şi lipsa unui program de lucrări coerent care să demonstreze capa­citatea sa tehnică şi organizatorică de a finaliza lucrările în termenul prevăzut", se arată într-un comunicat al CNADNR.

Ministrul transporturilor Anca Boagiu a declarat la începutul lunii martie că firma franceză Colas a solicitat instituţiei pe care o conduce suplimentarea valorii contractului cu opt milioane de euro întrucât traseul autostrăzii a fost schimbat. Boagiu a anunţat că instituţia ar putea rezilia acordul cu compania franceză, care a câştigat contractul de 224 milioane euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, întru­cât aceasta "refuză să lucreze".

Ea a spus în mai multe rânduri de la începutul acestui an că autostrada va fi deschisă circulaţiei în această vară, chiar dacă lucrările nu vor fi încheiate în totalitate.

Tronsonul are 20 de kilometri, iar contractul a fost câştigat de Colas în noiembrie 2008. Constructorul francez, cu venituri de 11,6 miliarde euro în 2009, este parte a grupului Bouygues, care deru­lează operaţiuni în industria construc­ţiilor, imobiliare, energie, media şi telefonie.

Compania Colas a mai efectuat lucrări de drumuri în România, cum ar fi tronsonul de autostradă Lehliu-Draj­na, care face parte tot din auto­strada spre Constanţa, drumul naţional Urzi­ceni-Buzău, DN 17 Sadova-Gura Hu­mo­rului-Suceava, DN 6 Caran­sebeş-Lugoj sau DN 21 Slobozia-Drajna.