Şefia Tarom este încă în aer: Transporturile nu au găsit nici până acum un nou director

Autor: Andreea Neferu 22.03.2011

Demisia de săptămâna trecută a Ruxandrei Brutaru, directorul general al Tarom, a lăsat Ministerul Transporturilor fără o reacţie oficială care să explice cine va prelua de la 1 aprilie postul lăsat liber sau ce se va întâmpla mai departe cu compania aeriană de stat.
Deşi mai este o săptămână până când Brutaru părăseşte funcţia pentru un post inferior ierarhic, de director adjunct la Tarom, însă mai bine remunerat, încă nu există un înlocuitor pentru ea.

"Deocamdată căutăm şef la Tarom. Doamna Brutaru a demi­sionat din motive perso­nale, aşa scrie pe hârtia prin care şi-a cerut demisia. Pentru mai multe informaţii, întrebaţi-o pe dânsa", a declarat ieri Anca Boa­giu după o conferinţă pri­vind un proiect de instruire a femeilor din industria transpor­turilor. Întrebată de ce Brutaru rămâne în continuare în managementul companiei, dar pe poziţia de director adjunct, Boagiu a spus: "Nu judec oamenii, judec principiile".

"Directorii generali adjuncţi ai Tarom nu sunt numiţi prin ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Ruxandra Brutaru a fost angajată cu contract individual de muncă la Tarom, pe funcţia de director general adjunct până la data numirii ei ca director general", au răspuns reprezentanţii Tarom la solicitarea ZF cu privire la cine ia deciziile în numirea unor adjuncţi în cadrul companiei aeriene de stat.

Aceştia au precizat că începând cu data de la care nu mai este director general, Bru­taru se reîntoarce auto­mat la poziţia deţinută ante­rior, însă nu au spus pe cine va înlocui Brutaru şi nici ce se va întâmpla cu respectiva per­soană care ocupă în acest mo­ment respectiva funcţie.
Paradoxul este cu atât mai mare cu cât, cel puţin teoretic, numirile în funcţiile de directori adjuncţi trebuie făcute de către directorul general.

"E ca şi când ai alerga într-o cursă şi ai şti din start că ieşi pe locul al doilea. Abia în mo­mentul în care era numit un di­rector general şi se ştia cine este numărul unu în companie, se puteau face numiri la nivel de adjuncţi sau cel puţin aşa se procedează într-o companie listată la bursă, spre exemplu", a de­clarat Rudolf Fedorovici, head-hunter în cadrul firmei de executive search Advice Human Resources.

ZF a încercat să ia legă­tura şi cu membrii Adu­nării Generale a Acţionarilor din cadrul Tarom, însă s-a lovit de aceeaşi problemă: numai ministerul face de­claraţii, solicitarea trebuie trimisă la minister, însă răs­punsurile vor fi trimise abia după ce trec printr-o serie de aprobări.
Ruxandra Brutaru şi-a dat demisia săptămână trecută din funcţia în care a fost numită în ianuarie 2009 de către fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu.
În timpul celor doi ani şi două luni de mandat ai Ruxandrei Brutaru (30 de ani), compania de stat a înregistrat pierderi estimate la aproape 100 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Tarom a obţinut o cifră de afaceri de 193 milioane de euro în 2009 şi pierderi de 55 milioane de euro, de 34 de ori mai mari decât cele din 2008.
Pentru a majora numărul de pasageri, Brutaru a lansat în prima parte a anului 2009 mai multe bilete de avion cu pre­ţuri apropiate celor practicate de companiile aeriene low-cost. Măsura a reuşit să majoreze traficul de anul trecut, numărul pasagerilor transportaţi ridicându-se la 2,2 milioane, cu 24% mai mult faţă de anul 2009. Cu toate acestea, Tarom nu a reuşit să iasă de pe pierderi.

În februarie Tarom a fost inclusă pe lista companiilor monitorizate de FMI din noul acord, urmând ca instituţia financiară să evalueze atât pierderile, cât şi arieratele operatorului aerian.
Mai mult, guvernul s-a angajat să găsească un in­vestitor strategic până la sfârşitul anului pentru a pri­vatiza compania de transport aerian, atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Tot săptămâna trecută şi-a anunţat demisia şi Liviu Costache, directorul Com­paniei Na­ţionale de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale, însă în cazul său a fost găsită o persoană care să-l înlocuiască, şi anume Daniela Drăghia, care ocupa funcţia de director general adjunct proiecte cu finanţare externă în cadrul insti­tuţiei.
Costache a invocat motive personale, de sănătate pentru decizia de a părăsi şefia CNADNR după doar jumătate de an de la numirea în funcţie.