Ministerul Muncii: Un milion de români muncesc la negru

Autor: Adelina Mihai 23.03.2011

Adoptarea noului Cod al muncii (care se află în prezent în dezbatere la Curtea Constituţională), dar şi a legii uceniciei şi a zilierior (aflate în discuţii la Parlament), vor conduce la o reducere a muncii la negru, iar ministerul Muncii va face o evaluare lunară a contractelor de muncă nou- create, susţine Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în ministerul Muncii.

"Angajatorii trebuie să scoată munca la negru la suprafaţă, pentru că există o flexibilizare a pieţei muncii. Avem ţinte, avem un plan de control, în fiecare lună verificăm pe diverse segmente de piaţă. Momentan, în Parlament se discută legea zilierilor şi vrem să treacă cât mai repede, aceasta fiind una din legile cu care vom creşte numărul de angajaţi. Avem o statistică conform căreia există în prezent un milion de locuri de muncă la negru. Dorim să creştem numărul de locuri de muncă legale şi să trecem locurile de muncă nefiscalizate în zona fiscalizată", a spus Ivăşchescu, prezent la cea de-a şasea ediţie a conferinţei de HR "Perspective pentru HR în 2011: Ce misiune va avea managerul de HR în dezvoltarea companiilor?", organizată astăzi de Ziarul Financiar în parteneriat cu Alico, PeliFilip si Regina Maria.

Ivăşchescu a mai precizat că prin noul Cod al muncii s-au creat facilităţi pentru ca angajatorul să poată face angajări mai uşor, prin prelungirea perioadei de probă sau prin posibilitatea prelungirii contractelor de muncă pe perioadă dererminată până la o perioadă de cinci ani.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit în mai multe discursuri de la finele anului trecut cifra de 1,68 milioane de salariaţi care muncesc la negru, citând o cercetare efectuată de Institutul National de Statistica (INS). Atât reprezentanţii INS, cât şi cei ai Inspecţiei Muncii au spus insa la acea vreme că munca la negru nu poate fi cuantificată în număr de angajaţi.