ING anticipează îmbunătăţirea ratingului României

Autor: Claudia Medrega 23.03.2011

ING Bank anticipează o îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la "stabilă" la "pozitivă" la sfârşitul acestui an sau începutul anului 2012 şi văd o probabilitate mare pentru creşterea calificativului acordat României anul viitor, cu condiţia continuării îmbunătăţirii situaţiei fiscale.

"În opinia noastră, politica fiscală este calibrată pentru atingerea ţintei de deficit bugetar în acest an şi progresul reformelor va fi <acceptabil> atât pentru FMI, cât şi pentru Uniunea Europeană. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem cel puţin o îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la <stabilă> la <pozitivă> la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. În plus, vedem o mare probabilitate pentru o îmbunătăţire a ratingului în 2012, cu condiţia ca situaţia fiscală să continue să se îmbunătăţească, chiar în cazul în care ţinta de deficit bugetar nu este îndeplinită pentru 2012", susţine Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În situaţia în care se va realiza acest scenariu, România se va plasa pe cea mai joasă treaptă a ratingului care recomandă investiţiile.

În toamna anului 2008, agenţiile de rating S&P şi Fitch au retrogradat România în categoria "junk", categorie de risc ridicat pentru investiţii, perspectiva fiind stabilă. România beneficiază de rating cu recomandare pentru investiţii doar de la agenţia de rating Moody's.