Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Autor: Mirabela Tiron 24.03.2011

Georgios Poukamissas, amba­sa­dorul Greciei la Bucureşti, susţine că gu­vernul elen se aşteaptă ca în ultimul tri­mestru al anului acesta sau la începutul lui 2012 economia greacă să înceapă să înregistreze rate pozitive de creştere ca urmare a măsurilor luate. Mai mult, se esti­mează o creştere a sectorului tu­ristic faţă de anul trecut şi implicit a veni­­turilor din turism.

"Deşi Grecia a reuşit să reducă de­fi­ci­tul cu 6% anul trecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării con­tinuă să fie o problemă. Pot spune că Ro­mânia are un mare avantaj prin fap­tul că da­to­ria pe care o are este limitată ca procent din PIB", a declarat el. Se estimează că datoria Greciei va ajunge în 2013 la 158% din PIB, po­trivit FMI. Cea mai mare parte a datoriei este de­ţi­nută de băncile şi de fondurile de pen­sii din Grecia, dar şi de instituţiile finan­ci­a­re din Franţa şi Germania. Pe de altă par­te, datoria publică a României era de 38% din PIB (46 mld. euro) anul tre­cut.

În opinia lui Poukamissas, Ro­mâ­nia are multe posibilităţi de dezvoltare, pen­tru că încă se află cu mult sub media ţărilor europene. "Deşi sunt convins că tren­dul pe care îl va urma economia ro­mânească este unul crescător, nu cred că se vor mai înregistra rate de creştere de 7% ca în anii anterior. Chiar dacă acest lucru ar fi posibil, este indicat să se evite această rată. Este mai bine să ai rate anuale de creştere mai modeste, dar care să fie sustenabile", a spus el.

Ambasadorul Greciei în România mai susţine că nu poate spune despre România că este o ţară a tuturor posi­bilităţilor, fiind de părere că ar fi exagerat, însă poate afirma că este ţara unor posibilităţi bune pentru investi­to­rii greci. Poukamissas explică că acest lucru se datorează di­mensiunilor pieţei, re­sur­selor naturale, oamenilor disci­plina­ţi şi existenţei unei culturi a coope­rării cu străinii.

Cu toate acestea, ambasadorul Gre­ciei a precizat că unul dintre punctele slabe ale României este lipsa infrastructurii de transport.

"România şi-a crescut exporturile, a redus importurile, industria evo­lu­ea­ză bine, agricultura are un poten­ţial imens. Văd doar trenduri pozitive în ceea ce priveşte economia româneas­că." El a mai precizat că este optimist în ceea ce priveşte evoluţia investiţiilor elene pe piaţa românească. "Cred că se vor mai aventura şi alte companii elene în Ro­mâ­nia." Întrebat de ZF ce anume ar trebui să împrumute România din modelul de bu­siness grecesc din turism, Poukamissas a declarat că românii doar ar trebui să se inspire din modelul de business din turism, şi în niciun caz să îl împrumute. "Ro­mânia ar putea dezvolta agro­tu­rism sau ecoturism, dar şi turism religios, da­torită resurselor pe care le are. Localizarea geografică, tradiţia şi configurarea Greciei sunt diferite de cele ale României, de aceea ar fi o greşeală ca România să copieze mecanic modelul din turism."