Construcţiile aduc afaceri de 14 mil. euro companiei Octagon

Autor: Andreea Mioara Neferu 23.03.2011

Compania de construcţiii Octagon din Bucureşti, deţinută de oamenii de afaceri greci Alexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amândoi foşti directori generali ai subsidiarelor elene Diekat şi Temliodomi, a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 14,3 milioane de euro, în creştere cu 39% faţă de anul anterior.

"Anul acesta nu ne aşteptăm la o revenire semnificativă a pieţei con­strucţiilor, ci la o stagnare. Anul acesta este mai degrabă un an pregătitor pentru o relansare a pieţei de profil în 2012", a declarat Alexandros Ignatiadis, di­rectorul general şi unul dintre pro­prietarii Octagon.

Compania spe­cializată în lucrări geotehnice, fundaţii şi tehnologii de asanare a terenului şi-a început ac­tivitatea pe piaţa românească în anul 2005.

Unul dintre cele mai mari contracte pe care le-a câştigat compania pe piaţa locală este cel cu termocentrala cu cogenerare OMV Petrom - Brazi, unde Octagon realizează lucrări de rezistenţă şi turnare de beton armat pentru 17 milioane de euro.

Octagon lucrează totodată la fundaţia proiectului de spaţii de birouri Hermes Business Campus din Pipera, valoarea contractului ridi­cându-se la 5 milioane de euro, potrivit oficialilor companiei.

În ultimii ani, compania a fost implicată şi în alte proiecte imobiliare, precum Floreasca City sau Olympia Tower de lângă Piaţa Muncii.

În compania condusă de cei doi greci lucrează 130 de angajaţi, în con­diţiile în care la începutul lui 2008 erau peste 150.

"Am făcut res­truc­turări înain­te de-a se adânci criza fi­nanciară. În iu­lie 2008 am în­ce­put să fa­cem re­duceri de per­sonal."

Octagon a ieşit şi pe pieţele ex­terne, exe­cu­tând fundaţia pen­tru o clădire de birouri în Sofia, capitala Bul­gariei.

De ase­me­nea, a primit so­licitări de ofer­­te din partea unor dez­vol­ta­tori imobiliari din Croaţia şi Un­garia. În pre­zent, compania ta­tonează piaţa irakiană, unde vrea să-şi des­chi­dă o sucursală.

"Zonele mai puţin dezvoltate precum cele din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii au perspective consistente în privinţa proiectelor. În multe dintre ţările respective există resurse ge­neratoare de venituri, precum pe­trolul, care sunt suficiente pentru a finanţa di­ferite pro­iecte", spune Alexandros Igna­tiadis.