Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Vlad Popescu 23.03.2011



Inditex, proprietarul brandului Zara, a înregistrat un profit net în creştere cu 32% în 2010, cel mai mare retailer de fashion al lumii reuşind să-şi impulsioneze vânzările magazinelor noi, în pofida recesiunii din Spania, scrie The Wall Street Journal. Profitul a urcat la 1,73 mld. euro de la 1,31 mld. euro cu un an în urmă.

UniCredit, cea mai mare bancă a Italiei, a raportat un profit în scădere cu 13% pe trimestrul patru după ce provizioanele mai mari pentru credite neperformante din Germania şi costurile legate de restructurarea diviziilor locale au anulat câştigurile fiscale, scrie Bloomberg. Profitul net a scăzut la 321 mil. euro de la 371 mil. euro cu un an în urmă.
Economia chineză poate înregistra un ritm de creştere de 8% anual în următoarele două decenii, devenind de două ori mai mare decât cea americană, potrivit lui Justin Lin, economist-şef în cadrul Băncii Mondiale, citat de Bloomberg. În ultimul deceniu, China a devansat Japonia, Germania, Marea Britanie şi Franţa.
Uniunea Europeană urmează să analizeze în detaliu propusa fuziune dintre Deutsche Borse şi NYSE Euronext, potrivit lui Joaquin Almunia, comisar european antitrust citat de Bloomberg. Conform acestuia, analiza ar putea dura mai mult de o lună.
Populaţia oraşului Detroit a scăzut cu 25% în ultimul deceniu, la 713.777 de locuitori, cel mai redus nivel din 1910 încoace, scrie The Wall Street Journal. Declinul oraşului Detroit a început odată cu cel al industriei auto americane, aici avându-şi sediul cele mai mari companii auto din SUA, GM, Ford şi Chrysler.
Guvernul italian a aprobat o serie de măsuri care să împiedice preluările companiilor din sectoarele alimentar, energetic, de apărare şi telecomunicaţii de către rivali străini, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Aceste măsuri vin în condiţiile în care Parmalat şi grupul energetic Edison sunt prinse în dispute privind controlul cu acţionari de origine franceză.
Investitorii au avertizat că ar putea boicota pieţele de obligaţiuni din zona euro pentru că modificările adoptate recent cu privire la fondul de bailout al regiunii au generat temeri referitoare la un posibil default suveran în Europa, scrie Financial Times. Investitorii se tem că din cauza statutului de creditor preferat acordat ESM, ei îşi vor recupera ultimii banii în cazul unui default.
Sanofi-Aventis a emis obligaţiuni de 7 miliarde de dolari, în monedă americană, pentru a finanţa achiziţia Genzyme Corp. Grupul farmaceutic francez a emis obligaţiuni cu maturitatea la unu, doi, trei, cinci şi respectiv zece ani. Sanofi va prelua Genzyme în februarie, într-o tranzacţie evaluată la cel puţin 20,1 miliarde de dolari, după nouă luni de negocieri aprinse.