Reconstrucţia Japoniei va costa 309 miliarde de dolari

Autor: Catalina Apostoiu 23.03.2011

Japonia a anunţat că eforturile de reconstrucţie în urma cutremurului şi tsunamiului o vor costa până la 25.000 de miliarde de yeni (309 miliarde $), potrivit BBC News. Costurile reprezintă aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al Japoniei din 2010. Aceasta este cea mai ridicată estimare de până acum privind pagubele.

Potrivit Băncii Mondiale, Japonia va avea nevoie de până la cinci ani să se refacă după daunele suferite. Situaţia actuală este descrisă drept cea mai adâncă criză prin care trece ţara de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Daunele provocate în ceea ce priveşte infrastructura şi nesiguranţa legată de viitorul centralei nucleare de la Fukushima ar putea întrerupe fragila redresare economică a ţării, conform guvernului japonez.
Din cauza întreruperilor de electricitate şi a dificultăţilor legate de transportul produselor în interiorul ţării, cei mai mari exportatori ai ţării, cum ar fi producătorii de automobile şi firmele de electronice, nu-şi pot relua procesul de producţie în cadrul fabricilor.
Analiştii spun că creşterea economică va avea de suferit până la rezolvarea problemelor de infrastructură şi reluarea producţiei la capacitate maximă.
Banca Japoniei a avertizat în legătură cu impactul asupra creşterii economice spunând că "în urma cutremurului economia şi producţia din Japonia vor fi afectate dramatic". Analiştii adaugă că actuala criză, considerată mai severă decât cutremurele anterioare, ar putea încetini ritmul de creştere al economiei ţării.
Pe scurt