Acţionarii SIF Transilvania nu se înţeleg în privinţa dividendului

Autor: Andrei Chirileasa 23.03.2011

Unii acţionari ai SIF Transilvania (SIF3) au solicitat capitalizarea profitului realizat de societate anul trecut şi majorarea capitalului social cu distribuirea de acţiuni gratuite, în timp ce alţii au propus majorarea dividendelor distribuite investitorilor.

Niciuna dintre propuneri nu a fost susţinută însă de minimum 5% din acţionarii SIF, neputând fi introduse pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), potrivit unui raport trimis de SIF Bursei de Valori Bucureşti.

Grupul acţionarilor care a propus dublarea capitalului social a motivat că prin această operaţiune întregul profit de anul trecut va rămâne la dispoziţia societăţii pentru realizarea investiţiilor şi plasamentelor necesare pentru perioada următoare, cu scopul de a obţine randamente superioare.

SIF Transilvania a avut anul trecut un profit net preliminat de 66,9 mil. lei, în scădere cu 43% faţă de 2009. Consiliul de Adminis­traţie al SIF a propus ca jumătate din sumă să fie distribuită acţionarilor sub formă de dividende, valoarea dividendului brut fiind de 0,03 lei, la fel ca şi în anul precedent. Randa­mentul dividendului SIF3 este de circa 5,2%.

Dacă unii investitori nu vor deloc dividende, alţii cer majorarea acestora faţă de nivelul propus de conducerea SIF. Un grup de acţionari a propus majorarea dividendului cu 33%, la 0,04 lei şi a motivat că un dividend mai mare va îmbunătăţi indicatorii financiari ai companiei, respectiv randamentul capitalului propriu şi randamentul activelor, subliniind că investitorii acordă atenţie acestor indicatori, fapt ce poate conduce la creşterea cotaţiilor bursiere.

Alt grup de acţionari solicită ca dividendul să fie majorat la 0,055 lei/acţiune, considerând că nivelul normal al dividendului ar trebui să fie cel puţin peste rata inflaţiei. Investitorii mai doresc ca SIF-ul să repartizeze minimum 90% din profit ca dividende, la fel ca şi companiile de stat. Niciuna dintre propuneri nu a avut suficientă susţinere pentru a ajunge să fie dezbătută în AGA.

Acţiunile SIF Transilvania au câştigat 17% în ultima lună, închizând şedinţa de ieri la preţul de 0,604 lei. Compania are o capitalizare de 160 mil. euro.