SIF-urile au câştigat 18% într-o lună

Autor: Andrei Chirileasa 23.03.2011

SIF-urile au revenit în atenţia investitorilor în ultima lună, când indicele BET-FI a înregistrat o creştere de 18%.

În plus, valoarea tranzacţiilor de pe SIF-uri a crescut semnificativ faţă de începutul anului, iar brokerii apreciază că o parte din banii ieşiţi din titlurile Fondului Proprietatea (FP) au intrat pe SIF-uri, investitorii fiind atraşi şi de dividendele distribuite de aceste societăţi.

De altfel, cea mai mare creştere au înregistrat-o în ultima lună acţiunile SIF Muntenia (SIF4), cu un câştig de 26%. SIF Muntenia a anunţat până în prezent şi cel mai mare dividend raportat la preţul acţiunilor, oferind un randament de 6,5%.

"Sectorul financiar dă semne de revenire. Băncile au început să mişte din nou pe partea de creditare, să mai scadă dobânzile. Acestea sunt motive de creştere pentru SIF-uri, care au încă o expunere ridicată pe sectorul bancar", explică Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.

Pe de altă parte, acţiunile băncilor au avut câştiguri de sub 5% în ultima lună, iar indicele BET a câştigat circa 3,7%. În schimb, acţiunile companiilor care au anunţat dividende semnificative, precum Zentiva (SCD) sau Apcarom (APC), ocupă primele locuri în topul creşterilor.