Opinie Mircea Sârbu: arhipelagul bermudelor pentru banii publici

Autor: Mircea Sarbu 23.03.2011

Se vorbeste mult si fara rost de e-government si societate informationala, in vreme ce sistemele informatice ale administratiei înca nu comunica între ele. sunt niste "insule informationale" care formeaza un arhipelag al bermudelor pentru banii publici.

Am asistat in ultimii 10 ani (sau poate chiar mai multi) la modul haotic in care s-a informatizat administratia publica romaneasca.

Pe vremea cand multe institute cu pretentii inca foloseau sisteme de baze de date de gen Dbase pentru a-si gestiona datele, intre specialisti discutam despre standarde publice de interconectare, modalitati de migrare pe solutii moderne, utilizarea de formate deschise in relatia dintre institutiile statului si contribuabili si alte diverse subiecte cu privire la informatizarea administratiei.

Desigur, informal, din pasiune si din exasperarea pe care ne-o provoca fiecare miscare gresita de care luam cunostinta. Am vazut structuri de date oribile si inconsistente provenind de la institutii care gestionau bugete uriase si am constatat stupefiati ca institutii similare din judete diferite nu puteau comunica intre ele.

Am trimis petitii si scrisori deschise, am publicat articole si am participat la dezbateri publice, dar nu ne-a luat nimeni in seama, iar guvernantii n-au parut prea interesati de ideile noastre nastrusnice, ca de exemplu definirea unor scheme XML care sa permita schimburi de date coerente intre cetateni si administratie.

Rezultatul net este ca doar intre 2000 si 2008 s-au cheltuit 6 miliarde de euro pentru diverse sisteme informatice, pentru ca apoi Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa constate ca aceste sisteme sunt niste "insule informationale" care nu comunica intre ele si, prin urmare, contin de multe ori aceleasi informatii in variante diferite, cu greseli diferite.

Consecintele le vedem in fiecare zi. De pilda, aproape la fiecare interactiune cu administratia publica ni se cer aceleasi date personale, care sunt constiincios introduse de functionar in cate-o aplicatie, desi ele exista in zeci de sisteme. Pe de alta parte, pentru nivelul guvernamental este aproape imposibil sa obtina date actuale si consolidate pe care sa-si bazeze deciziile. Citiţi opinia integrală a lui Mircea Sârbu pe www.businessmagazin.ro