Toate contractele de achiziţii publice încheiate de autorităţi neînscrise în SEAP vor fi anulate

Ziarul Financiar 24.03.2011

Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va cere anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de instituţiile şi companii de stat care nu s-au înscris în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a anunţat astăzi Cristina Trăilă preşedinta ANRMAP.

În România sunt 18.000 de autorităţi contractante, iar, potrivit Cristinei Trăilă, 5.000 dintre ele de sunt înscrise în SEAP - sistemul electronic care oferă acces la cererile de achiziţii tuturor firmelor interesante. Este vorba de contracte de miliarde de lei, a precizat Trăilă.
"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturor contractelor încheiate de autorităţile contractante care nu sunt în SEAP", a declarat Trăilă.

Piaţa achiziţiilor publice în România a fost anul trecut de 19 mld. euro, potrivit raportului pe 2010 CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor). Statul, prin autorităţile sale centrale şi locale, prin instituţiile sale (şcoli, spitale etc) şi prin companiile de stat este, astfel, cel mai mai mare cumpărător din România. Anul trecut, CNSC a constatat încălcări la legea achiziţiilor publice în contracte de 9 mld. euro şi a anulat licitaţii de 2,7 mil. euro.