Unii acţionari ai SIF1 cer dividende de 58 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa 24.03.2011

SIF Banat-Crişana (SIF1) a introdus pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) un nou punct care propune creşterea dividendului brut distribuit din profitul anului trecut de la nivelul de 0,06 lei/acţiune propus de conducerea SIF la 0,106 lei/ac­ţiune.

Introducerea acestei propuneri pe ordinea de zi a AGA în­seam­nă că aceasta a fost susţinută de investitori care deţin peste 5% din capitalul SIF. Dacă acţionarii vor aproba în AGA această propunere, atunci randamentul dividendului de la SIF1 ar creşte la 9,38%, faţă de 5,3% în prezent, având în vedere că acţiunile au închis ieri la preţul de 1,13 lei.

În acest caz, circa 92% din profitul companiei de anul trecut va merge la acţionari, valoarea dividendelor ridicându-se la 58 mil. lei. Iniţial, SIF Banat-Cri­şana propusese un dividend brut de 0,03 lei/acţiune, însă Consiliul de Administraţie şi-a majorat ulterior propunerea, stabilind un nivel al dividendului de 0,06 lei/acţiune. Anul trecut, SIF1 a distribuit un dividend brut de 0,05 lei/acţiune.

Şi la SIF Transilvania (SIF3) unii acţionari au cerut majorarea dividendului brut, însă propunerile acestora nu au avut susţinerea necesară pentru a fi introduse pe ordinea de zi. Conducerea SIF Transilvania a propus distribuirea unui dividend de 0,03 lei/acţiune.

Un grup de investitori a cerut ca dividendul să fie majorat la 0,04 lei, în timp ce alţii au cerut creşterea dividendului la 0,055 lei. Pe de altă parte, unii acţionari au solicitat capitalizarea profiturilor şi distribuirea de acţiuni gratuite. Niciuna dintre propuneri nu a fost introdusă însă pe ordinea de zi a AGA.