Fitch taie două trepte din ratingul Portugaliei

Autor: Radu Racu 24.03.2011

Agenţia de rating Fitch a revizuit în scădere calificativul acordat Portugaliei, după ce parlamentul de la Lisabona a respins pachetul de măsuri de austeritate iar premierul lusitan a demisionat, scrie Reuters.

Calificativul pentru împrumuturi pe termen lung a fost retrogradat de la "AĂ" la "A-", iar cel pe perioadă scurtă de la "F1" la "F2", potrivit unui comunict al Fitch. Ratingurile au fost puse sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Portugalia este foarte aproape de a împărtăşi o soartă similară Greciei şi Irlandei, în privinţa unui ajutor financiar extren, după ce premierul Jose Socrates şi-a dat demisia ca urmare a respingerii unui nou pachet de măsuri de austeritate de către parlament. Valoarea pachetului de susţinere se va ridica la aproximativ 70 de miliarde de euro, conform speculaţiilor de pe pieţele internaţionale.

"Retrogradarea reflectă riscurile crescute pentru implementarea politicilor şi finanţarea bugetului în urma eşecului parlamentului de a adopta măsuri de consolidare fiscală şi a demisiei premierului", a afirmat Douglas Renwick, director în cadrul diviziei Fitch pentru ratinguri suverane.