Avioanele de vânătoare britanice lansează rachete asupra blindatelor libiene

Autor: Diana Iliescu-Mediafax 25.03.2011

Avioane de vânătoare Tornado, ale armatei britanice, au lansat rachete, în noaptea de joi spre vineri, împotriva unor vehicule blindate libiene, care "ameninţau" civili în oraşul Ajdabiya, din estul Libiei, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, citat de AFP.

"Avioane de vânătoare Tornado, în misiune de recunoaştere deasupra Libiei, au participat noaptea trecută la un atac coordonat cu rachete împotriva unor unităţi ale armatei libiene a colonelului (Muammar) Kadhafi, în baza rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU", adoptată la 17 martie, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

"Mai multe avioane Tornado au lansat un anumit număr de rachete Brimstone împotriva unor vehicule blindate libiene, care ameninţau populaţia civilă din Ajdabiya", adaugă ministerul, fără a preciza dacă ţintele au fost atinse.

Oraşul Ajdabiya, situat la 160 de kilometri sud de Benghazi, bastionul rebelilor în estul Libiei, este controlat în prezent de forţele loiale lui Kadhafi. Un jurnalist al AFP afirma joi că numeroşi insurgenţi avansează rapid pentru a prelua din nou controlul asupra acestui oraş-cheie.

Britanicii participă, alături de Statele Unite şi Franţa, la o coaliţie militară internaţională în Libia. Coaliţia conduce, de la sfârşitul săptămânii trecute, raiduri aeriene în această ţară din Africa de Nord, unde au loc lupte între forţe loiale lui Kadhafi şi opozanţi.