Cati romani fac cumparaturi pe internet?

Autor: Anca Barbulescu 25.03.2011

Pana in 2015, jumatate dintre europeni vor face cumparaturi pe internet, iar unul din cinci va achizitiona inclusiv din magazine online prezente in alte tari din Uniunea Europeana. Dintre romani insa, putini cumpara deocamdata de pe internet si chiar mai putini au incredere in magazinele din strainatate.

Doar 4% dintre locuitorii din Romania au cumparat anul trecut produse si servicii de pe internet. Raportat la populatie, inseamna mai putin de un milion de oameni care, la nivel teoretic, au generat o piata a comertului online cu electronice, electrocasnice si IT de 200 de milioane de euro sau de aproximativ cinci ori mai mult daca sunt luate in calcul toate cumparaturile facute de pe internet, de la bilete de calatorie si pana la servicii telecom.

Raportat la numarul de utilizatori de internet, ponderea este usor mai ridicata, de aproximativ 11%, dar chiar si asa, nivelul este la doar un sfert fata de media europeana.Cel putin doi din zece europeni au facut cumparaturi online in 2010, de doua ori mai multi fata de acum sase ani, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana, iar o treime dintre ei au cumparat macar o data in ultimul an din magazine din afara tarii in care locuiesc. Prin comparatie, doar cateva sute de mii de romani au cumparat din magazine online din Europa, conform statisticilor care nu iau insa in calcul cumparaturile facute din SUA sau din alte colturi ale lumii. CitiĊ£i mai mult despre cati romani fac cumparaturi pe internet pe www.businessmagazin.ro