Sumă-şoc: Casele de discuri cer în instanţă unei reţele de internet sharing daune de 75.000 miliarde de dolari. Judecătorul: "Este absurd"

Autor: Adrian Voicu 26.03.2011

La aproape zece ani de la războiul declarat de casele de discuri programelor de internet sharing (aplicaţii ce permit descărcarea de software sau muzică de la alţi utilizatori internet), acestea continuă să cheme în instanţă utilizatorii acestor aplicaţii sau chiar site-urile internet care permit internet sharing-ul.

După ce în luna mai 2010 un judecător federal american a permis mai multor case de avocatură să se alieze pentru a da în judecată site-ul de internet sharing Limewire, acum acestea s-au hotărât asupra valorii daunelor cerute site-ului, scrie Hot Hardware.

Astfel, acestea au considerat că site-ul le datorează între 400 de miliarde şi 75.000 de miliarde de dolari, asta în condiţiile în care PIB-ul mondial pentru 2011 este estimat la 65.000 de miliarde de dolari.

Companiile au ajuns la o asemenea cifră calculând daune pentru fiecare melodie descărcată. Astfel, presupunând că industria muzicală poate obţine daune de 10 dolari pentru fiecare descărcare ilegală a unei melodii, în condiţiile în care 10.000 de oameni au descărcat melodia, Limeware ar trebui să plătească daune totale de 100.000 de dolari pentru o singură melodie.

La un asemenea calcul, judecătoarea Kimba Wood a răspuns că reclamanţii nu pot să ceară daune decât pentru fiecare lucrare în parte şi nu pentru fiecare descărcare a unei lucrări, considerând că cererea de 75.000 de miliarde de dolari încalcă regulile judiciale ale absurdului. Argumentând că Limewire datorează până la 75.000 de miliarde de dolari pentru fiecare descărcare individuală, studiourile vor să obţină mai mult decât a obţinut întreaga industrie muzicală de la inventarea fonografului, în 1877.