Meleşcanu la „După 20 de ani“ de la PRO TV: Avem un brand bun de ţară în Libia, trebuie folosit când începe reconstrucţia

Autor: Mediafax 27.03.2011

Fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV (www.stirileprotv.ro/ dupa20deani), că România se implică în operaţiunile din Libia pe măsura posibilităţilor sale, însă are în zonă un brand de ţară bun în materie de construcţii şi de petrol, care trebuie folosit.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu (PNL) şi Dan Dungaciu, specialist în geopolitică, au analizat situaţia din Libia şi implicarea României în conflictul din acea zonă.

"Părerea mea a fost că, după adoptarea rezoluţiei, ar fi trebuit să avem o poziţie foarte clar exprimată, s-a preferat aşteptarea unei decizii a NATO şi, din momentul respectiv, al adoptării deciziei NATO, eu zic că am intrat într-un sistem de gândire şi de acţiune care este foarte clar. România sprijină, se implică în operaţiunile respective, pe măsura posibilităţilor şi capacităţilor sale. Din acest punct de vedere, consider că suntem foarte în regulă. Din informaţiile pe care le am, probabil săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a ţărilor NATO care participă, la Londra, unde, de data aceasta, sunt convins că va fi invitată şi România, ca ţară care şi-a anunţat deja o participare cu forţe directe şi probabil atunci vom vedea mai clar care sunt cerinţele, ce se poate face", a spus Meleşcanu, care a fost şi ministru al apărării. Întrebat despre posibilităţile României de a participa la acţiuni precum cea din Libia, Meleşcanu a precizat că avioanele vechi nu reprezintă singurul impediment în acest sens.

"România nu poate să participe la acest tip de acţiune, nu e vorba numai de MIG-uri. (...) Nimeni nu-şi permite să aibă în dreapta sau în stânga lui piloţi care nu au minimum cerut de NATO, care înseamnă 120 de ore de zbor pe an - pe care ai noştri nu le au -, un avion care nu e foarte sigur că are aceleaşi performanţe, un pilot care a învăţat engleza la cursurile fără frecvenţă. Să nu ne închipuim că singurul impediment pentru noi de a participa la o acţiune de acest tip este faptul că avem aparate vechi. E adevărat, însă sunt multe alte elemente", a susţinut el.

El a apreciat totodată că, în ceea ce priveşte Libia, România a jucat cartea solidarităţii cu deciziile ONU şi "mai ales cartea participării active şi responsabile la toate acţiunile care sunt întreprinse sub egida NATO, pe măsura mijloacelor pe care le avem la dispoziţie". Întrebat dacă România poate juca în acest moment în spatele frontului, având în vedere că în urmă cu câteva zeci de ani era destul de prezentă în zonă, Meleşcanu a răspuns: "Fără niciun fel de îndoială, nu numai că avem încă oameni care lucrează în Libia, avem familii mixte, avem şi un brand de ţară, care este bun, în materie de construcţii şi de petrol, România este considerată în Libia ca un partener foarte important. Putem şi trebuie".