Investiţiile publice au scăzut cu 17% în primele două luni

Autor: Mihaela Claudia Medrega 27.03.2011

Cheltuielile de investiţii făcute de stat au scăzut în primele două luni ale anului cu peste 17% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, însumând numai 1,3 mld. lei, în timp ce veniturile bugetare totale au urcat cu 8,3%, la 27,5 mld. lei.

Astfel, bugetul statului a continuat în februarie să încaseze venituri mai mari, datorită plusului consistent adus de TVA, însă autorităţile amână cheltuielile pentru investiţii care ar trebui să tragă economia din recesiune.

Guvernul se lăuda că a primit acceptul FMI pentru a da drumul cheltuielilor de investiţii încă de la începutul anului, însă cifrele nu arată un proces investiţional încurajator din partea statului.

Analiştii au susţinut în nenumărate rânduri că inves­tiţiile publice nu ar trebui diminuate, mai ales în această perioadă când sectorul privat încă suferă şi economia nu şi-a revenit complet. Soluţiile corecte pentru respectarea ţintei de deficit ţin în special de tăierea cheltuielilor inutile, nu de reducerea alocărilor pentru investiţii.

Pentru primul trimestru, ţinta maximă pentru deficit a fost majorată la 8 mld. lei, tocmai pentru a angaja cheltuieli mai mari pentru investiţii. După primele două luni deficitul a ajuns la 2,3 mld. lei (0,43% din PIB).

Potrivit Ministerului Finanţelor, cheltuielile pentru in­vestiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din sur­se interne şi externe au fost pe primele două luni în sumă de 3,7 mld. lei, respectiv 0,7% din PIB. Suma reprezintă 12,4% din totalul cheltuielilor bugetare totale, care au coborât la sfârşitul lunii februarie la 29,8 mld. lei, cu 4,4% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut.

Anul trecut, în ultima lună din fiecare trimestru Finanţele au ajustat cheltuielile de capital pentru a reuşi să respecte ţintele fiscale. Dar anul trecut încasările buge­tare nu erau pe plus, ca în primele două luni din acest an. "Majoritatea măsurilor necesare pentru a atinge consolidarea bugetară au fost deja luate. Acum totul depinde doar de măsura în care Guvernul Ro­mâniei îşi va menţine poziţia şi se va abţine de la a mări din nou cheltuielile fiscale", spune Ionut Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Dacă în ianuarie cheltuielile cu bunuri şi servicii înregistrau o scădere de 3,3%, în februarie au revenit pe creştere, depăşind cu 10,3% nivelul din a doua lună a anului trecut. În schimb, la cheltuielile de personal a continuat trendul de scădere, în februarie înregistrându-se un minus de 26% faţă de aceeaşi lună din 2010.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat însă vineri că Guvernul ar putea decide la sfârşitul anului majorarea salariilor bugetarilor pentru a recupera întreaga scădere realizată la jumătatea anului 2010 dacă încasările bugetare vor continua evoluţia ascendentă din ultimele luni.

Întrebat despre TVA redusă la alimente, Ialomi­ţianu a spus că va încerca să-i convingă pe deputaţi să reexamineze legea, deoarece ajustarea taxei nu va ieftini produsele, dar va pune în pericol cheltuielile cu salariile, cele sociale şi investiţiile.

Deşi în ultimul an randamentele au fost mai mici, menţinându-se pe palierul de 7%, faţă de peste 10% în 2009, cheltuielile cu dobânzile plătite de Finanţe au fost mai mari în primele două luni din acest an întrucât baza de calcul - volumul datoriei - a crescut. În ianuarie ritmul de creştere al cheltuielilor cu dobânzile a fost de 33,3%, pentru ca în februarie să se apropie de 40%.

Ce s-a întâmplat la principalele venituri

Sumele aduse la buget de TVA şi-au continuat ascensiunea. Dacă în ianuarie se înregistra o creştere a colectărilor de 28,3%, în februarie dinamica încasărilor din TVA a fost de 41% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, când cota de impozitare era de 19%, mai redusă cu cinci puncte procentuale decât în prezent. Evoluţia încasărilor ar putea fi explicată şi printr-o posibilă taxare a unor zone nefiscalizate anul trecut şi redresarea consumului.

Încasările din contribuţii sociale, cea mai importantă resursă pentru bugetul general, au revenit în teritoriul pozitiv, înregistrând în februarie o creştere de 2,9% faţă de aceeaşi lună din 2010, după o scădere de 1,4% în ianuarie.

Semne privind posibila revenire a economiei au venit şi de la încasările din impozitul pe profit. Dacă în ianuarie se întregistra o scădere a sumelor colectate din acest impozit cu 32,7%, în februarie s-a raportat un plus de 17,1%.

În schimb, veniturile din impozitul pe venit au trecut de la o uşoară creştere de 2,4% în ianuarie, la o scădere de 16% în februarie 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.