Încep încă doi ani de terapie FMI

Autor: Claudia Medrega 27.03.2011

Noul acord de tip preventiv al FMI cu România pe doi ani, care începe la 31 martie, a primit undă verde de la Washington, acesta urmând să se concentreze pe stimularea economiei prin intermediul reformelor structurale şi îmbună­tăţirea infrastructurii. Cea mai mare problemă o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decât cele guvernamentale, potrivit lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

El a declarat pentru Mediafax că România va ieşi din recesiune la finele lunii martie, iar creşterea economică va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul.

În opinia lui Franks, România nu-şi poate permite luxul să reducă taxele şi să crească deficitul bugetar pentru a stimula economia. Pe durata vechiului acord cu FMI, economia nu a reuşit să iasă din recesiune, iar companiile de stat au continuat să înregistreze pierderi uriaşe şi să genereze arierate.

FMI spune că pentru scăderea deficitului bugetar trebuie îmbunătăţită colectarea taxelor, diminuată presiunea asupra cheltuielilor în sistemul sanitar şi reducerea arieratelor.