Coadă pentru iPad 2 în România

Autor: Adrian Seceleanu 27.03.2011

eMag, cel mai mare retailer IT&C local, a epuizat vineri "aproape imediat" primul lot de 80 de tablete Apple iPad 2 importat în ţară, iar compania se aşteaptă ca şi următoarele stocuri să fie vândute rapid, în condiţiile în care magazinul avea la finele săptămânii trecute precomenzi de la alte 720 de persoane.

Prima variantă a tabletei iPad, lansată de Apple în aprilie 2010, s-a vândut anul trecut în aproximativ 10.000 de exemplare în România, potrivit estimărilor făcute de cei mai mari retaileri locali.

"Al doilea stoc e programat pentru 4 aprilie şi următoarele ar trebui să respecte acelaşi ritm. Facem eforturi să aducem cantităţi mai mari. Pe lângă cererea extrem de mare se suprapun şi problemele de producţie din Japonia, deci e destul de probabil că stocurile foarte limitate să fie o regulă în următoarele luni", a spus pentru ZF Radu Apostolescu, cofondator şi director de marketing al eMag, adăugând că "bătălia pe stocuri" cu alte companii "e incredibilă".

"E primul produs care a generat un interes atât de mare, indiferent de nivelul de preţ la care ne raportăm", a mai spus Apostolescu, făcând referire la cele 800 de precomenzi pentru tableta care ajunge în oferta companiei la preţuri pornind de la 2.500 de lei (611 euro) pentru varianta de 16 GB fără conexiune la reţele mobile 3G.

Reprezentantul eMag a spus că retailerul a înregistrat comenzi din mai multe localităţi din ţară pentru iPad 2, fără a oferi detalii. "Sunt comenzi de la clienţi din toată ţara."

Pcfun.ro şi pcgarage.ro, doi dintre cei mai mari retaileri online locali - controlaţi de omul de afaceri Marius Ghenea -, anunţau duminică pe site că vor avea în stoc tablete iPad 2 peste 11 zile. Probleme cu stocurile de tablete Apple iPad 2 vor fi în continuare, în condiţiile în care tableta a câştigat interesul unei noi categorii de utilizatori, spune Radu Apostolescu: "Stocurile sunt foarte limitate pentru că lansarea globală s-a făcut mult mai rapid faţă de iPad1 şi, pe de altă parte, interesul a fost mult mai mare, a se vedea şi primele vânzări care au depăşit orice aşteptări. Vorbim deja despre un produs aflat la a doua generaţie care câştigă acum un nou val de clienţi, cei care au urmărit feedbackul «early-adopters»-ilor şi s-au decis să cumpere. Se pare că interesul acestui val doi de clienţi confirmă din plin crearea sau, pentru cei mai riguroşi observatori ai fenomenului, reinventarea categoriei tabletelor."

După ce a fost adoptată rapid de mediul de business în anul 2010, tableta Apple a devenit în scurt timp şi gadgetul cel mai prezent pe birourile de lucru din instituţii ca Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul, care în trecut erau dominate doar de laptop-uri. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc, spre exemplu, au început să apară la diferite întâlniri oficiale cu tableta Apple în locul obişnuitelor mape de lucru.

Piaţa de tablete PC din România ar putea ajunge în doi ani la 200.000 de unităţi, potrivit estimărilor făcute de producătorii locali Allview şi Evolio. Cele două firme au în vânzare tablete bazate pe sistemul de operare Google Android.