WikiLeaks: Patriciu, Voiculescu, Vântu, Niculae, Becali, în Top 5 oligarhi

Autor: Mediafax 28.03.2011

Un top al oligarhilor din România şi al baronilor locali, în care sunt menţionaţi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy, apare într-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuit WikiLeaks.

Subiectul telegramei, clasificate drept confidenţiale, din 2007, este "Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?" În document este realizat un top 5 al oligarhilor din România, precum şi al baronilor locali. În top 5 oligarhi sunt incluşi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali.

Raportul a fost semnat Taplin. În perioadă respectivă, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin menţionează că raportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană, Jeremy Stewart, în practica pe perioadă verii în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei, scrie Mediafax, citând Hotnews.

"De tranziţia României de la comunism, urmată de privatizarea întreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat după comunism şi/sau la Securitatea omniprezentă. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informaţie şi de relaţiile dobândite în timpul carierei în cadrul Securităţii pentru a face avere, în timp ce alţii au recrutat foşti ofiţeri de Securitate pentru a le servi interesele. În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţa semnificativă în politică din România. Niciuna dintre aceste persoane nu este legată exclusiv de un singur partid, chiar dacă ei înşişi sunt membri. Mulţi păstrează legături obscure cu fostă Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii şi îşi promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin", se arată în documentul citat, care furnizează instantanee ale unor persoane considerate în general a fi printre «oligarhii» de frunte în România. Citiţi mai mult despre rapoartele WikiLeaks despre oligarhii din România pe www.mediafax.ro