Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Vlad Popescu 28.03.2011

Numărul celor care se tem de puterea economică din ce în ce mai mare a Chinei este în creştere, conform unui sondaj realizat de BBC. Cei din ţările dezvoltate se tem cel mai mult de supremaţia Chinei, în timp ce ţările sărace văd această situaţie drept un lucru pozitiv.

Irlanda vrea să împartă pierderile cauzate de restructurarea sectorului bancar cu deţinătorii de obligaţiuni ca parte a unei "soluţii finale" pentru sistemul financiar copleşit de datorii al ţării, scrie Bloomberg. Ministrul de finanţe va încerca să obţină acordul autorităţilor europene în această privinţă.

Băncile de economii din Spania nu reuşesc să atragă investitori privaţi pentru a-şi consolida rezervele de capital. Singurii investitori privaţi care doresc să investească sunt fondurile de stat din Qatar şi Abu Dhabi. Banca centrală a Norvegiei a anunţat că este interesată de investiţii în bănci spaniole mici.
Companiile americane au început să cheltuiască rezervele record, de 940 mld. dolari, strânse în urma crizei financiare mondiale, principalele destinaţii ale fondurilor fiind, aparent, achiziţiile şi recompensarea acţionarilor, potrivit unei analize a Bloomberg.