Pentru a lansa un mobil cu Windows, Elop trebuie să se lupte şi cu Nokia

Autor: Ştefan Vrabie 28.03.2011

În fiecare vară din ultimii patru ani, când Apple a lansat pe piaţă un nou model de iPhone, echipa de top management a Nokia era în vacanţă, la casele de vacanţă pe care le deţin pe marginea unor lacuri din Finlanda, scrie Bloomberg într-un articol descrie cât de ample sunt schimbările pe care trebuie să le facă Stephen Elop (foto), noul CEO al companiei.

Practic, Elop trebuie să se lupte nu doar cu rivalii Nokia, ci şi cu vechile obiceiuri din interiorul companiei pentru a face din cel mai mare producător de mobile un jucător competitiv.

"În mijlocul lui iulie, sediul central Nokia devine un oraş-fantomă", povesteşte Adam Greenfield, director manager la firma de consultanţă Urbanscale, care a lucrat pentru Nokia din 2008 până în 2010. "Dacă aveţi nevoie de o decizie şi persoana-cheie este în vacanţă, puteţi aban­dona demersul. Veţi rezolva acea problemă în septembrie. Acest lucru afectează agilitatea Nokia."

Accelerarea dezvoltării produselor se află în topul priorităţilor pe ordinea de zi a noului director executiv al Nokia, care încearcă să realizeze o combinaţie între telefoanele companiei finlandeze şi sistemul de operare oferit de Microsoft pentru a reduce decalajul mare faţă de Apple şi Google pe piaţa smartphone-urilor.

Elop, fost director la Microsoft, şi-a preluat funcţia de director executiv al Nokia, în septembrie anul trecut, iar pentru a revigora compania a renunţat la platformele Symbian şi MeeGo în favoarea sistemului Windows Phone 7.

Este posibil ca Nokia să prezinte o variantă a primului său telefon rezultat din fuziunea cu Microsoft în acest an, dar livrările vor începe abia în 2012. "Este riscant să aştept aşa de mult", a afirmat Rob Sanfilippo, analist la Kirkland, firmă de consultanţă. "Ar fi grozav dacă ar avea la mijlocul anului acesta chiar şi un singur dispozitiv, pentru a demonstra că există un progres real". Elop trebuie să reducă şi decalajul de productivitate al Nokia în raport cu rivali precum Apple.

Apple obţine de trei ori mai multe venituri pe angajat decât Nokia, iar compania HTC din Taiwan de două ori mai mult, arată datele oferite de Bloomberg. Veniturile Microsoft pentru fiecare angajat sunt de 1,5 ori mai mari decât cele de la Nokia. Atât Nokia, cât şi Microsoft trebuie să colaboreze pentru a face parteneriatul să meargă cât mai bine. Cota de piaţă a smartphone-urilor Nokia a scăzut la 30,8% de la 50,8, de când Apple a început să livreze telefoanele iPhone în iunie 2007.