SIF Oltenia intenţionează să vândă o parte din acţiunile deţinute la BCR

Autor: Andrei Chirileasa 28.03.2011

SIF Oltenia (SIF5), una dintre cele mai mari societăţi de investiţii de pe piaţa locală, îşi propune să vândă în acest an o parte din pachetul de acţiuni deţinut la BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, potrivit strategiei societăţii pentru 2011, care va fi prezentată acţionarilor în cadrul AGA.

SIF Oltenia deţine 6,12% din acţiunile BCR.

"În vederea lichidizării portofoliului, intenţionăm să valorificăm parţial plasamentul în Banca Comercială Română ţinând cont de faptul că listarea acesteia la Bursa de Valori Bucureşti este incertă, datorită condiţiilor improprii de pe piaţa de capital românească. Totodată, nivelul dividendelor acordate de Banca Comercială Română fiind în continuă scădere, o eventuală fructificare a unui pachet de acţiuni BCR va conduce la obţinerea de lichidităţi pentru investiţii", se arată în documentul de strategie redactat de Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF Oltenia (SIF5).

SIF Oltenia este a doua societate de investiţii care îşi anunţă public intenţia de vânzare a unui pachet de acţiuni BCR, după ce SIF Moldova a anunţat că va cere acordul acţionarilor pentru vânzarea parţială sau integrală a acţiunilor deţinute la BCR.

BCR nu va distribui în acest an dividende din profitul obţinut anul trecut, optând pentru al doilea an consecutiv pentru capitalizarea câştigurilor. De asemenea, oficialii băncii au declarat în ultima perioadă că listarea la Bursă nu ar fi oportună, din cauza gradului redus de dezvoltare al pieţei locale, deşi s-au angajat faţă de SIF-uri să realizeze listarea până la sfârşitul anului. Iniţial, listarea BCR trebuia să se realizeze până la finele lui 2009, însă acţionarul majoritar - grupul austriac Erste - a încheiat un acord cu SIF-urile, care deţin 30,12% din acţiuni, pentru a amâna listarea până în 2011, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă din acel moment.

Continuă restructurarea portofoliului

Strategia SIF Oltenia mai prevede vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile aflate în insolvenţă sau reorganizare şi valorificarea participaţiilor la companii închise sau la companii listate dar puţin lichide, care nu au perspective de creştere pe termen mediu şi lung.

Pe de altă parte, SIF Oltenia îşi propune creşterea investiţiilor în companii listate.

"În ceea ce priveşte piaţa de capital, pentru anul 2011 anticipăm o evoluţie pozitivă a principalilor indici bursieri româneşti. Aceştia au avut în finalul anului 2010 o evoluţie decorelată faţă de indicii bursieri din ţările dezvoltate - care au crescut - astfel că majoritatea acţiunilor româneşti sunt în prezent subevaluate", se arată în raportul SIF Oltenia.

"Din păcate, o problemă care se menţine pe piaţa românească este aceea a lichidităţii scăzute. Listarea Fondului Proprietatea, aşteptată cu mare interes de analişti şi comunitatea brokerilor nu a dus la acea relansare a pieţei de capital aşteptate. Sperăm că anul 2011 va fi anul ofertelor publice pentru vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni de către Guvern prin intermediul Bursei, fapt care ar putea conduce la creşterea ofertei de titluri şi a lichidităţii Bursei", se mai precizează în raport.

Mizează pe venituri în creştere cu 26%

Veniturile totale ar urma să urce în acest an cu 26%, la 212,2 milioane de lei, iar investiţiile în creştere vor ridica cheltuielile totale cu 55%, la 122,7 milioane de lei. Astfel, profitul net ar urma să se menţină la un nivel similar celui de anul trecut, de 81 mil. lei.

Societatea estimează însă o scădere a veniturilor din dividende, creşterea veniturilor totale bazându-se pe vânzări mai mari de acţiuni din portofoliu sau pe speculaţii bursiere.

"Este anticipată o scădere a nivelului de lichidităţi provenit din dividende, astfel că finanţarea politicii investiţionale se va face cu precădere din fonduri obţinute din dezinvestire sau din acţiuni speculative pe piaţa de capital", se arată în notele de fundamentare ale bugetului pe 2011.

SIF Oltenia avea la finele lunii februarie active nete de 1,6 mld. lei (390 mil. euro). Capitalizarea SIF5 este în prezent de 232 mil. euro. Acţiunile societăţii au crescut de la începutul anului cu 30%.