Petrom şi-a bugetat afaceri în scădere cu 9%, dar profit mai mare cu 28%

Autor: Andrei Chirileasa 28.03.2011
Profitul bugetat pentru 2011 ar fi cel mai mare din istoria companiei.


OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de

12,7 mld. lei (circa 3 mld. euro la cursul de 4,1 lei/euro), în scădere cu 9% (în lei) faţă de nivelul din 2010, potrivit bugetului propus spre aprobare adu­nării generale a acţionarilor.

Cu toate acestea, compania mizează pe o creştere cu 28% a profitului net, la 2,3 mld. lei (564 mil. euro). Cifrele bugetate sunt pe standardele româneşti de con­tabilitate (RAS).

Anul trecut, Petrom a avut afaceri de 13,95 mld. lei şi un profit net de 1,8 mld. lei pe RAS. Compania a în­ceput de anul trecut să raporteze pe Bur­să rezultatele financiare consolidate, conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS). Afacerile consolidate ale Petrom s-au ridicat anul trecut la 18,6 mld. lei (4,36 mld. euro), iar profitul net a fost de 2,2 mld. lei (516 mil. euro).

La realizarea bugetului pentru acest an, Petrom a luat în calcul un preţ mediu al ţiţeiului de 75 de dolari/baril şi ieşirea economiei româneşti din recesiune în 2011.

Principalul obiectiv al companiei este continuarea eforturilor de compensare a declinului natural al producţiei, investiţiile alocate pentru segmentul de explorare şi producţie fiind de 3,3 mld. lei, dintr-un buget total de investiţii de 4,94 mld. lei. Producţia de petrol şi gaze este estimată în acest an la 62 mil. barili, fără a exista însă cifre comparabile pentru anul trecut. La nivelul grupului Petrom, producţia de hidrocarburi a fost anul trecut de 67 mil. barili.

Pe segmentul de gaze şi energie, investiţiile sunt estimate la 456 mil. lei, prioritatea fiind punerea în funcţiune a centralei pe gaze de la Brazi şi a parcului eolian din Dobrogea în a doua parte a anului.

În rafinare şi marketing, investiţiile vor fi orientate spre îmbunătăţirea performanţei rafinăriei Petrobrazi, pentru a face posibilă procesarea în proporţie de 100% a producţiei de ţiţei din România a grupului.

Petrom a anunţat închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim. Volumul vânzărilor de produse rafinate la Petrom SA este estimat în acest an la 4,26 mil. tone, însă nici aici nu există cifre comparabile pentru 2009. La nivel de grup, vânzările de produse rafinate au fost anul trecut de 5,47 mil. tone, însă în această cifră ar putea intra şi importurile.

Petrom a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,0177 lei/acţiune din profitul anului trecut, randamentul dividendului fiind de circa 4%, la preţul de ieri al acţiunilor, de 0,429 lei. Titlurile Petrom pierdeau 2,5% pe parcursul şedinţei de ieri, după o creştere de 5% vineri. Capitalizarea companiei este de 5,93 mld. euro.


Petrom schimbă auditorul după şapte ani. Ernst&Young înlocuieşte Delloite

Consiliul de administraţie al Petrom le propune acţionarilor numirea companiei de audit Ernst&Young pentru a audita situaţiile financiare ale Petrom în 2011, după ce în ultimii şapte ani mandatul de auditor a fost deţinut de Delloite. "Din perspectiva guvernanţei corporative, în vederea asigurării unor standarde înalte de independenţă, a fost desfăşurată o procedură de licitaţie în vederea selectării unui auditor financiar care a indicat Ernst & Young Assurance Services SRL drept cea mai bună opţiune pentru OMV Petrom", se arată în raportul consiliului de administraţie.

Ernst&Young va încasa pentru acest an un onorariu de 412.000 de euro.