Şeful CNAS: Fără un control la consumul de medicamente există riscul să dăm faliment

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax 28.03.2011

Preşedintele Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate susţine că în lipsa contro­lului la consumul de medicamente există ris­cul ca în doi-trei ani CNAS să dea fali­ment şi astfel să nu mai poată fi asigurat trata­mentul bolnavilor, precizând că nu se poate consuma la nesfârşit mai mult decât există.

"Aşa cum stau lucrurile tehnic, nu există control asupra consumului de medi­camente. În aceste condiţii, există riscul ca în doi-trei ani CNAS să dea faliment. Acest lucru ar însemna ca România să nu mai poată asigura tratament", a declarat Lucian Duţă, preşedintele instituţiei. El a precizat că ar vrea ca şi Colegiul Me­dicilor să par­ticipe, împreună cu Casa, la găsirea unor so­luţii reale şi trans­parente de finan­ţare a serviciilor de sănătate.

"Atât timp cât Fon­dul Naţio­nal Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este constituit pe principiul solida­rităţii, şi consumul de medi­camente trebuie să se facă pe principiul solidarităţii. Nu putem consuma la nesfârşit mai mult decât avem."

În 2010 bugetul de stat a intervenit pentru susţinerea FNUASS cu 600 mil. euro, bani luaţi de la salarii, de la învăţământ, de la investiţii.

Colegiul Medi­cilor este împotriva plafoanelor obliga­torii la medicii de familie. "Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură întrucât încalcă drep­tul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profe­sională al medicilor. Nu există nicio raţiune pentru a intro­duce astfel de bugete atât timp cât decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face la un preţ pe care CNAS îl stabileşte", a spus Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului.