Nouă bănci străine au cerut Finanţelor să le vândă titluri în valută

Autor: Marius Radu - Mediafax 28.03.2011

Ministerul Finanţelor a emis pe piaţa internă în ultimii doi ani titluri de stat denominate în valută la solicitarea principalelor nouă bănci cu capital străin care activează în România, inclusiv în vederea menţinerii nivelului expunerilor din partea băncilor-mamă, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborată de Ministerul de Finanţe.

La sfârşitul lunii iulie 2010, pe fondul lichidităţilor existente în valută pe piaţa interbancară, pentru acoperirea necesităţilor de finanţare şi compensare a sumelor care nu

s-au putut atrage în cadrul licitaţiilor de titluri din ultima perioadă, ca urmare a randamentelor solicitate de piaţă la un nivel de peste 7%, MFP a lansat o emisiune de obligaţiuni în valută pe piaţa internă în valoare de 1,2 mld. euro, suma atrasă fiind de circa trei ori mai mare decât valoarea anun­ţată, iar în luna noiembrie MFP a mai lansat o emisiune de obli­gaţiuni în valută de 1,3 mld. euro, cu scadenţa la 3 ani.

În anul 2009 au fost emise titluri în euro pe piaţa internă în valoare de 2,7 mld. euro, cu maturităţi de 1,3 şi 4 ani şi rate de dobândă de 4,25% pentru maturitatea de un an şi 5,25% pentru cele de 3 şi 4 ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, băncile mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin şi-au reafirmat în unanimitate la întâlnirea de la Bruxelles anga­jamentul să menţină la un nivel adecvat sau chiar să majoreze expunerile faţă de România, dar s-a renunţat la condiţia explicită ca expunerea să rămână la nivelul din martie 2009.