Străinii şi-au marcat o parte din profituri şi de aceea aprecierea leului s-a oprit, spun dealerii

Autor: Liviu Chiru 28.03.2011

Leul a cedat ieri o parte din terenul câştigat în faţa euro săptămâna trecută, punând astfel capăt unei serii de patru zile consecutive de aprecieri.

Cotaţiile pe piaţa valutară interbancară au revenit deasupra pragului de 4,1 lei pentru un euro, iar zilele următoare ar putea să aducă noi creşteri moderate, spun dealerii.

BNR a calculat ieri un curs de 4,1065 lei pentru un euro, cu 1,84 bani peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat 3,47 lei, urcând la 2,9223 lei, ca urmare a fluctuaţiilor de pe pieţele internaţionale.

"Au fost jucători străini care şi-au marcat profiturile în prima parte a zilei, iar apoi a apărut şi un flux comercial de cumpărare de valută, destul de important. Nu am avut însă senzaţia că au fost activate ordine presetate de limitare a pierderilor. Lumea va aştepta probabil un nivel ceva mai ridicat - 4,12 lei pentru un euro - ca să revândă valută", a comentat un dealer.

Percepţia asupra leului rămâne însă favorabilă, aceasta fiind oglindită şi în evaluările pozitive din rapoartele de analiză recente ale marilor bănci străine. Totuşi, dealerii se tem deja că după o apreciere atât de rapidă - leul a câştigat circa 4% de la sfârşitul anului trecut, grosul fiind însă concentrat în ultima lună - BNR va interveni pentru a netezi mişcările pieţei.

Euro se află acum la minimul ultimului an. De altfel, cotaţiile s-au apropiat deja de pragul de 4 lei pentru un euro, care şi anul trecut s-a dovedit a fi un nivel sensibil pentru BNR. Atunci mai mulţi oficiali au avertizat că o apreciere prea puternică a leului ar putea să afecteze exporturile, singura parte a economiei care şi-a revenit.

Pe piaţa monetară dobânzile pentru plasamentele pe o zi au coborât uşor, intrând sub nivelul de 4% pe an, după ce urcaseră săptămâna trecută, odată cu începutul unei noi perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. Pentru scadenţele pe trei luni dobânzile sunt pe palierul de 5% pe an, în timp ce la scadenţa de 12 luni băncile cotează dobânzi de 5,9%-6,7% pe an.