Cine a făcut bani în 2010 din comerţul cu „lumină“

Autor: Roxana Petrescu 28.03.2011

Două filiale ale Electrica, o firmă deţinută de cehii de la CEZ şi două companii în care acţionari sunt oameni de afaceri români au avut anul trecut cele mai mari creşteri ale cantităţilor de energie livrate către clienţii finali.

Segmentul pe care aceste firme activează se numeşte piaţa concurenţială a energiei electrice, locul unde vânzătorii de energie se întâlnesc cu marii consumatori. Pe această piaţă, conform datelor ANRE, s-a consumat anul trecut peste 40% din tot consumul naţional de energie, existând 24 de companii cu o cotă de peste 1%. Aceste companii cumpără energia fie de la producătorii de stat, fie de la alte companii de furnizare şi o dau mai departe către clienţii finali.

Unele dintre aceste companii şi-au dublat afacerile, aşa cum este şi cazul Tinmar Ind, companie înregistrată în Bucureşti. Aceasta a livrat anul trecut de peste două ori mai multă energie decât în 2009, afacerile companiei aproape dublându-se şi ajungând la 170 de milioane de euro cu numai 50 de angajaţi. Compania, controlată de Augustin Oancea, un om de afaceri de 38 de ani din Câmpina, spune că are circa 60 de clienţi în portofliu, cei mai mari fiind din industria petrolieră şi chimică.

"Am ştiut să ne adaptăm crizei", spune George Voicu, director de furnizare din cadrul Tinmar Ind.