Japonia este în alertă maximă din cauza crizei nucleare. Guvernul se gândeşte să naţionalizeze compania TEPCO

Autor: Livadariu Andreea 29.03.2011

Japonia este în alertă maximă după ce a fost desco­perit plutoniu în solul din preajma centralei nucleare Fukushima şi au avut loc scurgeri de apă puternic ra­dioactivă, scrie BBC News. În acelaşi timp, compania TEPCO, operatorul centralei avariate, ar putea fi naţionalizat. După aceste zvonuri, acţiunile com­paniei au scăzut cu 18,7%.

Cantitatea de plutoniu găsită în sol nu a atins nivelul care să pună în pericol sănătatea umană, spun ofi­cialii. Substanţa este folosită în ames­tecul de combustibil pentru unul dintre cele şase reactoare. Temerile sunt mai mari în ceea ce priveşte scurgerile de apă radio­activă provenită de la reactorul 2.

Primul-ministru Naoto Kan a declarat în faţa parlamentului că situaţia de la centrala grav afectată de cutre­mu­rul urmat de tsunami "continuă să fie im­pre­­vizibilă", iar guvernul "va gestiona dis­tru­gerile de la centrală într-o stare de alertă maximă" şi ia în consi­derare posibili­ta­tea de extindere a zonei de evacuare din jurul cen­tralei.

În orice caz, prioritatea rămâne răcirea reacto­rului. "Facem toate eforturile posibile pentru a ţine sub control situaţia", a spus Yukio Edano, secretar-şef al cabinetului japonez. "Trebuie să evităm încălzirea şi uscarea recipientelor în care se află combustibilul. Con­tinuarea procesului de răcire este inevitabilă. Trebuie să prioritizăm injectarea cu apă (a reac­toarelor - n. red.)", a mai spus el.

Între timp, ministrul strategiei naţionale Koichiro Gemba a anunţat că guvernul ia în calcul naţio­na­lizarea temporară a TEPCO, cea mai mare companie de utilităţi din Japonia, care asigură alimentarea cu o treime din energia electrică necesară în ţară.

Guvernul japonez a acuzat în reptate rânduri TEPCO de lipsă de transparenţă şi că a raportat greşit nivelul de radiaţii. Oficialii companiei au anunţat duminică faptul că radiaţiile au ajuns la o valoare de zece milioane de ori mai mare decât limita admisă.

Ulterior, aceştia au revenit asupra estimării, spunând că radiaţiile sunt de 100.000 de ori mai mari decât limita admisă. Reprezentanţii companiei au spus că în urma dezastrului de la centrala Fukushima au nevoie de o finanţare de 25 mld. dolari .

Oficialii din SUA, China, Vietnam şi Coreea de Sud au anunţat că au detectat urme radioactive în aer, specialiştii din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA raportând urme de radiaţii în apa de ploaie din regiunea de nord-est. Şi ministrul chinez al protecţiei mediului a anunţat că a găsit cantităţi de substanţă radioactivă iod-131 "la un nivel extrem de scăzut" în zonele de coastă.