Două orchestre pe aceeaşi scenă/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban 29.03.2011

Aducerea unei orchestre simfonice din Republica Moldova pe o scenă de concert importantă din Bucureşti reprezintă un eveniment în sine.

Contactele culturale la acest nivel sunt foarte rare şi presupun sincronizarea unor angrenaje administrative şi financiare deja vestite pentru dulcele lor spirit balcanic. De aceea nu trebuie să ne mire că, deşi înfiinţată încă din anul 1989, Orchestra Simfonică "Teleradio" Moldova a mai concertat la Bucureşti doar o dată, în urmă cu 20 de ani.

De această dată, din fericire, putem vorbi nu doar despre un eveniment artistic ci şi despre unul mediatic, deoarece concertul a fost transmis în direct pe posturile Radio România Cultural, Muzical, Iaşi şi Radio Moldova, dar şi de TVR Cultural şi Teleradio Moldova, în organizarea Radio România în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Compania Publică «Teleradio Moldova», coproducător fiind TVR Cultural.

Orchestra din Chişinău, dirijată de fondatorul ei, dirijorul Gheorghe Mustea, a oferit publicului bucureştean un program care a început cu Dacofonia nr. 1 de Tudor Chiriac şi a continuat cu Rapsodia I de Enescu, Concertul nr. 2 pentru orchestră de Gheorghe Mustea dedicat lui George Enescu şi s-a încheiat cu Simfonia a VII-a de Beethoven.

S-a cântat, aşa cum era de aşteptat, sub semnul unei emoţii altminteri fireşti, care ar putea câştiga pe viitor în altitudine estetică dacă acest tip de contacte ar fi mai frecvente. Ceea ce a făcut însă cu adevărat unic acest concert a fost - în premieră absolută - prezenţa pe scenă a orchestrei invitate alături de Orchestra Naţională Radio pentru a interpreta Rapsodia română nr. 1 în la major de George Enescu. Această combinaţie a conferit şi o sonoritate neobişnuită acestui opus care - graţie şi viziunii dirijorale cu tempo-uri mai lente - a arătat publicului bucureştean o altă posibilă faţetă a lucrării.

Chiar dacă este considerabil mai tânără decât partenera ei care a sărbătorit acum trei ani 8 decenii de la înfiinţare, Orchestra Simfonică "Teleradio" Moldova reprezintă deja un reper cultural stabil, cu o meritorie activitate concertistică şi în afara graniţelor Republicii Moldova.

Acest concert va rămâne un reper atât pentru muzicienii de pe scenă, cât şi pentru publicul prezent în sală, iar o revenire mai frecventă este de dorit pentru toţi.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.