H&M a adus angajaţi străini în primele magazine

Autor: Cristina Roşca 29.03.2011

Suedezii de la H&M au adus în primele două magazine deschise în România angajaţi din Elveţia, Suedia şi Polonia, deşi au trimis şi angajaţii români la traininguri în aceste ţări.

Reprezentanţii H&M nu au dorit să precizeze numărul românilor şi al străinilor care lucrează în magazinele din Unirea Shopping Center şi AFI Palace Cotroceni. Cele două unităţi au împreună 140 de angajaţi.

"De fiecare dată când deschidem maga­zine într-o ţară nouă cerem ajutorul colegilor din ţări cu magazine deja consacrate, pentru a ne asigura că informaţia şi valorile H&M se tran­smit cât mai uşor. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea persoanelor angajate de noi în ultimele luni au beneficiat de o pe­rioadă de training în Elveţia, Suedia sau Po­lonia", a spus Laura Sinca, marketing şi PR ma­nager la H&M.

Ea a adăugat că nu se ştie dacă şi în magazinele ce urmează a fi deschise vor fi aduşi străini, însă "sper ca pentru următoarele magazine deschise în România să lucrăm în principal cu angajaţi locali". Suedezii, care au în plan deschiderea a opt magazine în acest an pe piaţa locală, vor să încheie anul cu 400 de angajaţi români. În prezent însă, în magazine cei mai mulţi angajaţi sunt străini.

"Prima dată am fost la H&M în AFI Cotroceni. De fiecare dată când un angajat trecea pe lângă mine, spunea "Excuse me" pentru a-i face loc. Mi s-a părut ciudat, dar nu am acordat prea multă importanţă. Ieri am fost la Unirea şi întâmplarea s-a repetat. O prietenă a vrut să întrebe ceva, iar vânzătoarea i-a spus că nu vorbeşte română, ci numai engleză. Iniţial am crezut că este o strategie de marketing, dar nu cred că se fac lucruri mult mai complicate într-un H&M decât în orice alt magazin astfel încât să fie necesară expertiză străină pentru a-i învăţa pe români cum să aranjeze hainele la raft", spune Roxana, 27 de ani.