Chişu, IFB Finwest: Investitorii prind curaj să investească pe termen lung

Autor: Stefan Musgociu 29.03.2011

Bursa de la Bucureşti a scă­zut marţi cu 0,77%, pen­tru a doua şedinţă con­se­cu­tiv, în linie cu bursele ex­terne, într-o piaţă în care investitorii au vizat în special ac­ţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au asigurat 35% din lichiditate.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că uşoarele corecţii din ultimele două şedinţe au fost determinate de mar­cări de profituri, după ce piaţa a crescut săptămâna trecută în linie cu bur­sele externe, ca urmare a temperării te­merilor investitorilor cu privire la situaţia din Japonia. "Prima reacţie a celor care au vândut este de a aştepta o corecţie pentru a reintra într-o poziţie long. În măsura în care pieţele externe vor mai înregistra corecţii este posibil ca şi bursa românească să se resimtă. Pe de altă parte peisajul economic autohton dă semnale pozitive, este din ce în ce mai evident că investitorii prind curaj şi încep să acumuleze nu numai pentru speculaţii, ci pentru o deţinere cel puţin medie de timp", a declarat Chişu.

Deşi la deschidere piaţa a fost pe creştere uşoară, după primele 40 de minute unele ordine de vânzare au readus indicii bursieri pe scădere. Corecţia indicelui general al bursei BET-C şi a indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost amplificată de titlurile BRD (BRD), care au scăzut cu 2,58%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,02%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere foarte uşoară, cu 0,09%, fiind susţinut de ascensiunea acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 3,07% şi respectiv 1,65%.

"Propunerile de majorare a dividendului la SIF-uri au indus optimism în piaţă, iar asta a propulsat cotaţiile", a afirmat Chişu.

Titlurile FP au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 16,4 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,61 lei.

"Evoluţiile pozitive ale burselor externe, dublate de o confirmare a ieşirii economiei româneşti din recesiune, dar mai ales de o reintrare a României în «investment grade» vor readuce piaţa locală pe radarul marilor investitori străini. În aceste condiţii, cred că vom asista la o creştere generalizată a bursei şi la majorarea lichidităţii. Bineînţeles că acest peisaj ideal trebuie îmbunătăţit prin atra­gerea de noi emitenţi la cota bursei, atât din domeniul de stat, cât şi privat", a mai spus brokerul.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat, produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond în valoare cumulată de

1,5 milioane lei (370.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 48,9 milioane de lei (11,8 milioane de euro), cu 15% peste rulajul de luni, de 42,7 milioane de lei (10,4 milioan de euro). Titlurile Fimaro Development Cluj-Napoca (FIMD) şi Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai tranzac­ţio­nate, cu operaţiuni de 633.000 de lei şi respectiv 556.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 1,5%.

De urmărit astăzi