Din iunie legea pe care o aşteaptă investitorii în energie verde ar putea fi aplicată

Autor: Gabriel Razi 29.03.2011

Cea mai aşteptată lege pentru investitorii în energia verde, Legea 220/2008 ar putea fi aplicată începând cu luna iunie, a declarat Zoltan Nahy Bege, manager general al departa­mentului pentru gestionarea eficienţei energetice dintre cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Dome­niul Energiei (ANRE).

Instabilitatea legislativă în domeniu este una dintre cauzele care au frânat investiţiile în surse regenerabile de energie cu toate că România are un potenţial mare în acest domeniu, estimat la peste 5 miliarde de euro în următorii ani. Principala problemă este că deşi există o lege promulgată şi publicată în Monitorul Oficial de peste doi ani de zile, aceasta nu are avizul Comisiei Europene şi nici normele de aplicare.

În România sistemul de promovare a generării de energie din surse regenerabile este bazat pe acordarea de certificate verzi. Pentru fiecare Mwh de energie produsă dintr-o sursă rege­nerabilă, o companie primeşte din partea Transelectrica un anumit număr de certificate verzi.

Investitorii în energia regenerabilă câştigă astfel atât din vânzarea cer­tificatelor verzi, cât şi din comer­cializarea energiei pe piaţă. Investiţiile în parcuri eoliene sunt recompensate cu două certificate verzi/MWh produs până în 2017, iar cele din parcuri solare primesc şase certificate verzi pentru un MWh produs, conform Legii 220/2008 modi­ficate în vara anului trecut.

Acum preţul pentru un MW este de circa 40 de euro, dar alături de această sumă obţinută din tranzacţionarea directă un investitor într-un parc eolian mai primeşte încă 110 euro/MW din vân­zarea celor două certificate verzi. Un investitor într-o fermă solară primeşte pe lângă preţul de piaţă şi contra­valoarea a şase certificate verzi, adică 330 euro/MW. Toate aceste costuri se vor transpune în factura plătită de consumatorul final. Fără această schemă de sprijin, investitorii spun că investiţiile în energia verde nu sunt rentabile.

Şi fonduri europene, şi certificate

Zoltan Nahy Bege a precizat că există posibilitatea ca autorităţile de la Bruxelles să accepte ca investitorii în energie regenerabilă în România să primească atât fonduri europene, cât şi certificate verzi, deşi iniţial oficialii români spuneau că o astfel de alter­nativă ar putea fi exclusă, existând temerea supracompensării acestor investiţii.

"Schema se pare că va fi aprobată ca nefiind ajutor de stat. Sub o anumită formă se va permite şi cumulul ajutoa­relor (cele pentru investiţia iniţială şi certifi­catele verzi - n. red.)", a explicat Bege.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care legea încă nu se aplică este faptul că textul din 2008 a suportat anumite modificări, promul­gate anul trecut sub forma Legii 139.

195 mil. euro pentru micii investitori

Ministrul mediului Laszlo Borbely a anunţat că 49 de companii care in­vestesc în energie verde vor primi subvenţii de peste 800 de milioane de lei.

"49 de companii care produc energie regenerabilă vor primi sub­venţii de 800 de milioane de lei", a declarat Borbley în cadrul unui seminar pe tema energiei regenerabile, fără a preciza când urmează să fie alocate fondurile.

Cele 49 de companii vor primi de la stat maximum şapte milioane de euro fiecare, sumă care reprezintă 50% din investiţia pe care doresc să o facă.

În prezent în România sunt instalaţi în jur de 530 MW în surse de energie regenerabilă, din care 450 MW în energie eoliană, 70 MW în microhi­drocentrale, 8 MW în biomasă şi alte cantităţi mici în energie solară, conform estimărilor Transelectrica.