BNR va menţine dobânda-cheie la 6,25%

Autor: Claudia Medrega 29.03.2011

Analiştii anticipează că BNR va menţine la şedinţa de politică monetară de mâine atât dobânda de politică monetară, setată la 6,25%, cât şi ratele rezervelor minime obli­gatorii, stabilite la 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentru cele în valută.

Această estimare aparţine în proporţie de 100% participanţilor la sondajul organizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Ban­cari din România (AAFBR).

BNR nu a mai reacţionat nici la prelun­girea recesiunii, care s-a contractat anul trecut cu 1,3%, nici la şocul inflaţionist determinat de majorarea TVA în toamna anului trecut, menţinând dobânda-cheie neschimbată din luna mai a anului trecut, la 6,25%.

În schimb, a jonglat cu lichiditatea de pe piaţa monetară forţând în a doua parte a anului 2010 scăderea dobânzilor pentru sca­denţele scurte, spre 3% pe an. Bancherii au fost însă reticenţi să reacţioneze la aceste evoluţii, observând că dobânda "semnal" rămâne neschimbată.

În această primăvară temerile exprimate de bancheri s-au adeverit, BNR reacţionând la înrăutăţirea perspectivelor inflaţioniste prin ajustarea lichidităţii de pe piaţa monetară, ceea ce a dus şi la creşterea dobânzilor pe termen scurt.

"În ceea ce priveşte aşteptările privind rata de politică monetară pentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj se aşteaptă ca dobânda-cheie să rămână nemo­dificată la 6,25%. În sondajele anterioare era anticipată o scădere a acesteia la 5,75%. Estimările variază între 5,5% şi 6,25%", se meţionează în comunicatul AAFBR.

Schimbarea estimărilor vine pe fondul presiunilor inflaţioniste suplimentare având în vedere creşterea preţurilor la petrol şi produsele alimentare. Majoritatea băncilor centrale din Europa au majorat sau se pregătesc să majoreze ratele dobânzilor din cauza temerilor inflaţioniste.

Respondenţii la sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 5,75% la finalul lui 2012, estimările variind între 4% şi 7%.

Majoritatea analiştilor cred că nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea la 20% la finele anului 2011 şi va rămâne acolo şi la sfârşitul anului 2012.

Ratele rezervelor minime obligatorii au rămas neschimbate din 2009 la 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentru cele în valută.

În cazul pasivelor în lei nu se aşteaptă scăderea ratei rezervelor minime obligatorii la sfârşitul anului 2011, însă este previzionată scăderea acesteia la 12% la finalul anului 2012.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de ad­ministrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.