Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Preţul metalului a explodat

Autor: Adrian Cojocar 29.03.2011
  • Două companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, sunt scoase la vânzare
  • Tona de cupru a explodat în ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei
  • Valoarea rezervelor de cupru ale României este estimată la 5-10 miliarde de euro la preţurile actuale
  • Din cupru se fabrică conducte şi cabluri.


Cele mai vânate două companii la ora actuală din România sunt exploatările de minereu de cupru Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă ale căror rezerve de metal roşu sunt evaluate în prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Preţul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tonă (6.500 euro pe tonă) ca urmare a cererii puternice din China, faţă de 2.000 $/ tonă între 1980 şi 2004. Din cauza scumpirilor, în România şi chiar şi în Franţa au ajuns să se fure cablurile de la calea ferată, având în vedere că 100 kg de cupru înseamnă 600 de euro. Un boom al preţurilor a fost şi înainte de criza mondială, în 2008, când tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari, urmată de o scădere abruptă până la 2.700 $/tonă.

Cuprumin Abrud a fost scoasă recent la privatizare de către stat prin metoda licitaţiei publice după ce anul trecut compania şi-a majorat de cinci ori afacerile, până la 27 mil. euro şi a făcut un profit de circa 4 mil. euro faţă de pierderi de 4 mil. euro în anul anterior.

Cuprumin a vândut 5.000 de tone de cupru anul trecut.

Moldomin, o altă exploatare din Transilvania, se află în procedură de faliment, după ce firma care a deţinut-o, Cuprom Baia Mare, a intrat la rândul său în faliment. Cuprom a fost controlată de doi dintre cei mai puternici, dar şi discreţi oameni de afaceri din România, Horia Simu şi Horia Pitulea, a avut în perioada 2000-2006 afaceri şi de 200 de milioane de euro, dar a intrat în dificultate în condiţiile prăbuşirii preţului la cupru în 2008.

Moldomin a fost pusă pe lista de vânzare de către administratorul judiciar al companiei, firma RTZ & Partners. Au fost achiziţionate deja trei caiete de sarcini, iar pe 26 mai 2011 încep negocierile directe.


Citiţi materialul integral pe ZF Exlusiv