Limitele libertăţii: Facebook închide o pagină care chema pe palestinieni la revolte împotriva Israelului

Autor: Adrian Voicu 29.03.2011

Reţeaua de socializare Facebook, cunoscută ca mediu de promovare a protestelor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, a decis să închidă o pagină care îi chema pe palestinieni să se revolte împotriva Israelului.

Pagina, intitulată "Third Palestinian Intifada" (A treia Intifadă Palestiniană), a avut peste 350.000 de fani în momentul închiderii. Prin intermediul ei, palestinienii erau chemaţi în stradă, pe 15 mai pentru a începe o revoltă. "Ziua Judecăţii va veni peste noi doar după ce musulmanii îi vo omorî pe evrei", se arăta pe pagină.

Reţeaua socială a argumentat decizia declarând că deşi pagina a început cu o chemare la un protest paşnic, comentariile ulterioare au regresat chemând în mod direct la violenţe.

"Monitorizăm paginile care sunt raportate şi când acestea îndeamnă la violenţe sau exprimări ale urii - aşa cum s-a întâmplat în acest caz - trebuie şi vom continua să le închidem", a declarat managerul de comunicări pe probleme de politică publică al Facebook Andrew Noyes.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută fondatorului Facebook Mark Zuckerbert, ministrul israelian Yuli Edelstein a declarat că pagina includea incitări la violenţă, cerându-i acestuia să închidă pagina.